7 Σεπτεμβρίου 1914 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστροφυσικός Βαν Άλεν.

Γεννιέται ο Αμερικανός αστροφυσικός Βαν Άλεν (Van Allen, 1914 – 2006), που ανακάλυψε τις ομώνυμες ζώνες ακτινοβολίας, οι οποίες περιβάλλουν τη Γη, γεγονός που εισήγαγε νέα αντίληψη για την κοσμική ακτινοβολία και τις επιδράσεις της πάνω στον πλανήτη μας.

Υπηρέτησε ως αξιωματικός του ναυτικού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελειοποίησε ένα σύστημα τηλεχειρισμού των πυροβόλων του ναυτικού. Το 1946, επιφορτίστηκε με την έρευνα της ανώτατης ατμόσφαιρας στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς των ΗΠΑ, επέβλεψε τις δοκιμές και τη χρήση των γερμανικών πυραύλων “V – 2”, που είχαν περιέλθει στην κατοχή των Αμερικανών για την εξερεύνηση της ανώτατης ατμόσφαιρας και δημιούργησε τον «Αερόμπι» (“Aerobee”), έναν από τους πρώτους πυραύλους, που κατασκευάστηκαν για ερευνητικούς σκοπούς.

Ο Βαν Άλλεν έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το 1951. Υπήρξε μέλος μιας μικρής ομάδας ερευνητών, που είχε προτείνει ένα πρόγραμμα παγκόσμιας συνεργασίας στην έρευνα, το «Διεθνές Γεωφυσικό Έτος» 1957 – 1958. Ο εξοπλισμός των πρώτων εξερευνητικών δορυφόρων των ΗΠΑ, που αποτελούσαν ένα από τα αντικείμενα του προγράμματος αυτού, πραγματοποιήθηκε από τον Βαν Άλεν και τους συνεργάτες του, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Οι πληροφορίες σχετικά με την κοσμική ακτινοβολία, που συγκεντρώθηκαν από τους δορυφόρους αυτούς, οδήγησαν στην ανακάλυψη των ζωνών Βαν Άλεν.