6 Σεπτεμβρίου 1899 : Ιδρύεται η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιδρύεται η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (American Astronomical Society = AAS) και αποτελεί σήμερα (2010) το μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών αστρονόμων στην Αμερική. Το βασικό αντικείμενό είναι να προωθήσει την πρόοδο της αστρονομίας και τα στενά παρακλάδια της επιστήμης. Η ομάδα εργασίας της περιλαμβάνει φυσικούς, μαθηματικούς, γεωλόγους, μηχανικούς και άλλους, των οποίων οι ενδιαφέρουσες έρευνες βρίσκονται εντός του ευρέως φάσματος των αντικειμένων, που τώρα συγκροτούν τη σύγχρονη  αστρονομία

Το διευθύνον γραφείο της AAS, αναγνώρισε τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διάδοσης. Γι’ αυτό επιχείρησε ένα σχέδιο για τη χρήση της αναδυόμενης τεχνολογίας και του λογισμικού για να διανείμει πληροφορίες στην αστρονομική κοινωνία.

Στην AAS έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιούνται ανοιχτά πρότυπα και λογισμικό προσβάσιμο δωρεάν προς το κοινό. Για παράδειγμα η AAS, από το 1992, εξασφάλιζε ηλεκτρονική λήψη, χειρισμό και παράδοση από συγκεντρωμένες περιλήψεις.

Η εμπειρία πάνω στον τομέα των συγκεντρωμένων περιλήψεων, υπήρξε ανεκτίμητη βοήθεια για το σχεδιασμό του συστήματος έτσι, ώστε να προβάλλει την αναφερόμενη εφημερίδα online. Από το 1993, η AAS εξέδιδε μια ηλεκτρονική εκδοχή του μηνιαίου καταλόγου για επαγγέλματα στην αστρονομία.