29 Ιουλίου 1984 : Επιστρέφει στη Γη από το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 7».

Επιστρέφει στη Γη από το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 7» (Salyut – 7”) το διμελές πλήρωμα του «Σογιούζ Τ – 12», το οποίο  εκτοξεύτηκε     στις 17.7.1984. Στο πλήρωμα του σκάφους αυτού ήταν και η πρώτη γυναίκα του Διαστήματος, η Σβετλάνα Σαβίστκαγια.
Ένα άλλο επόμενο πλήρωμα του «Σαλιούτ – 7» επέστρεψε στη Γη με το «Σογιούζ Τ – 11», στις 2.12.1984, αφού παρέμεινε χρόνο – ρεκόρ 237 ημερών στο διάστημα και αφού εργάστηκε πάνω από 19 ώρες στο κενό για την επισκευή και συντήρηση του διαστημικού σταθμού.
salute-7
Τον Οκτώβριο του 1984, συνέβη κάτι εντυπωσιακό. Χάθηκε κάθε επαφή με τον «Σαλιούτ – 7». Ο σταθμός ήταν νεκρός, ακυβέρνητος, στο χάος και άρχισε να πέφτει  σε μια αργή και επιβραδυνόμενη τροχιά. Αν και την περίοδο εκείνη δεν ήταν επανδρωμένος, οι Σοβιετικοί ανησύχησαν πολύ. Τον Ιούνιο του 1985, δυο παράτολμοι κοσμοναύτες, ο Βλαδίμηρος Τζανιμπέκοφ (Vladimir Czhanibekov), ο άνθρωπος με τα ατσάλινα χέρια, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν, με τέσσερις αποστολές στο διάστημα και ο συνάδελφός του Βίκτορ Σαβινίκ (Victor Savinykh) επιβιβάστηκαν στο «Σογιούζ Τ – 13». Αφού πλησίασαν τον «Σαλιούτ – 7», με πολλούς ελιγμούς κατάφεραν να συνδεθούν με το σταθμό. Ύστερα μπήκαν μέσα σ’ αυτόν φορώντας τις μάσκες τους. Τα πάντα ήταν παγωμένα από το κρύο. Το νερό στις δεξαμενές είχε γίνει πάγος. Το πρώτο που προσπάθησαν ήταν να θέσουν σε λειτουργία τους συσσωρευτές. Και πραγματικά οι 6 από τους 8 συσσωρευτές άρχισαν να φορτίζονται και αμέσως όλα άρχισαν να κινούνται. Τα φώτα άναψαν και οι εξαεριστήρες άρχισαν να βομβούν.

Λίγο αργότερα, στα τέλη Αυγούστου 1985, φθάνουν στον «Σαλιούτ – 7» τρεις νέοι κοσμοναύτες. Για μια βδομάδα οι 5 αυτοί κοσμοναύτες συνωστισμένοι μέσα στο σκάφος συνεργάστηκαν και εκτέλεσαν πολυποίκιλα πειράματα. Μετά από 110 ημέρες ο Τζανιμπέκοφ με τον Γκρέσκο επιβιβάζονται στο «Σογιούζ» και επιστρέφουν στη Γη. Ο Τζανιμπέκοφ αισθάνεται αρκετά αδύναμος και δεν μπορεί να περπατήσει. Η μητέρα Γη με τιμωρεί που την άφησα για τόσο πολύ χρόνο, είπε.