28 Ιουλίου 1967 : Εκτοξεύεται ο δορυφόρος των ΗΠΑ “OGO – 4”.

OGO4

Εκτοξεύεται ο δορυφόρος των ΗΠΑ “OGO – 4” (Orbiting Geophysical Observatory = Τροχιακό Γεωφυσικό Παρατηρητήριο) και είναι εφοδιασμένος με 20 διαφορετικά όργανα. Μπαίνει σε πολύ επικλινή τροχιά, που σχημάτιζε γωνία 86ο με το επίπεδο του ισημερινού.
Ο “OGO – 5” εκτοξεύθηκε στις 4.10.1968, με τη βοήθεια πυραύλου – φορέα «Άτλας – Εϊτζίνα» και κρίνεται ο πιο επιτυχημένος. Είχε βάρος 606 κιλά και έκανε μετρήσεις της ακτινοβολίας των ζωνών, που περιβάλλουν τη Γη και το διαπλανητικό χώρο. Το περίγειό του ήταν 146 χλμ., το απόγειό του 288 χλμ. και η κλίση της τροχιάς του 31ο, ως προς τον ισημερινό.
Οι δορυφόροι του τύπου αυτού ήταν «δορυφόροι τρίτης γενιάς» και μπορούσαν να εκτελέσουν πολλές διαφορετικές παρατηρήσεις και πειράματα καθώς και αποστολή αυτών των πληροφοριών στη Γη με πιο γοργούς ρυθμούς έναντι των «δορυφόρων δεύτερης γενιάς», του 1960. Γι’ αυτό οι δορυφόροι “OGO” ονομάστηκαν «Παρατηρητήρια» και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον ηλιακό άνεμο, το κοντινό σε μας διαπλανητικό περιβάλλον, την επιφάνεια κρούσης ηλιακού και γήινου περιβάλλοντος, τη μεταβατική περιοχή, τη μαγνητόπαυση, τη μαγνητική ουρά της Γης, τις ζώνες ακτινοβολίας, τις σφαίρες του πλάσματος, τα γήινα μαγνητικά πεδία, τις περιοχές του σέλαος και την ανώτερη ατμόσφαιρα.