26 Ιουλίου 2000 : Εκτοξεύεται η τρίτη μονάδα «Ζβέζντα» με την 5η αποστολή προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

JULY26

Εκτοξεύεται η τρίτη μονάδα «Ζβέζντα» (“Zvezda” = αστέρας) με την 5η αποστολή προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση έγινε με πύραυλο «Πρωτόν» από το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν και με Ρώσους κοσμοναύτες, οι οποίοι κλείστηκαν στο σκάφος «Σογιούζ». Αποτέλεσε την καρδιά του Σταθμού, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της ζωής του, με κύριες λειτουργίες την παροχή ελέγχου και στέγης.
Ο «Ζβέζντα» προσαρτήθηκε στον επίσης ρωσικό θαλαμίσκο «Ζαρίγια» και είχε μήκος 13 μ. Ήταν εξοπλισμένος με δικούς του ηλιακούς συλλέκτες – κάτοπτρα. Εκτός από τους διαθέσιμους λιμένες προσάρτησης για άλλους θαλαμίσκους, ο «Ζβέζντα» διαθέτει τρία εσωτερικά διαμερίσματα υπό πίεση για τον ύπνο και την ατομική καθαριότητα των αστροναυτών Επίσης υπάρχει μικρό γυμναστήριο με τροχό και ποδήλατο, όπου οι αστροναύτες γυμνάζονται 1 – 2 ώρες ημερησίως.
Το σύστημα διαχείρισης δεδομένων του «Ζβέζντα», το οποίο κατασκεύασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) είναι υπεύθυνο για την καθοδήγηση, την πλοήγηση και τον έλεγχο του Σταθμού, μέχρι την άφιξη των αμερικανικών στοιχείων.