23 Ιουλίου 1999 : Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα», των ΗΠΑ, με το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια».

imagesΕκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα» (“Chandra”), των ΗΠΑ, με το διαστημικό λεωφορείο «Κολούμπια» και με περίοδο περιφοράς γύρω από τη Γη 64ώ. Το μήκος του παρατηρητηρίου φτάνει τα 13,8 μ. ενώ το βάρος του ανέρχεται σε 5 τόνους. Είναι από τα πιο μεγάλα αντικείμενα, που έθεσε σε τροχιά το διαστημικό λεωφορείο. Η τροχιά του παρουσιάζει μεγάλη εκκεντρότητα. Το περίγειό του είναι 9.600 χλμ. και το απόγειό του 136.150 χλμ. Σκοπός του ήταν να επισημαίνει τις ακτίνες – Χ, που εκπέμπονται από τα διάφορα ουράνια σώματα, ιδιαίτερα δε από τους υπερκαινοφανείς αστέρες.

Είχε σκοπό τη μελέτη του εσωτερικού των μαύρων οπών και από την αρχή της λειτουργίας του μελέτησε το βίαιο περιβάλλον μιας γιγάντιας τρύπας στον ενεργό γαλαξία NGC – 3783, που έχει διάμετρο 100 φορές τη διάμετρο του Ήλιου μας και παράγει ακτινοβολία ενός δισεκατομμυρίου ηλίων. Η πρώτη επιστημονική παρατήρησή του έγινε, στις 12.8.1999 και αφορούσε τα κατάλοιπα του σουπερνόβα Κασσιόπης – Α και ήταν ασύγκριτα καλύτερη από κάθε προηγούμενη των τηλεσκοπίων ακτίνων – Χ. Στην περίφημη αυτή φωτογραφία ήταν αποτυπωμένος για πρώτη φορά και ο αστέρας νετρονίων που απέμεινε από τη φοβερή εκείνη έκρηξη του σουπερνόβα.

Μέχρι το 2008 το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ «Τσάντρα» μας αποκάλυψε 1.300 υπεργιγάντιες μαύρες τρύπες στα κέντρα ενεργών γαλαξιών, που βρίσκονται σε απόσταση 6 έως 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και σε μια μικρή περιοχή του αστερισμού του Βοώτη.

Το «Τσάντρα» βρίσκεται ακόμη (2011) σε τροχιά. Αρχικά το τηλεσκόπιο ονομάστηκε “AXAF”, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε «Τσάντρα», προς τιμή του Ινδοαμερικανού νομπελίστα Τσαντρασεκάρ.