23 Ιουλίου 1828 : Γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Βέρα Ρούμπιν.

Γεννιέται η Αμερικανίδα αστρονόμος Βέρα Ρούμπιν (Vera Rubin), η οποία το 1960, με το πρωτοποριακό έργο της, βοήθησε την επιστήμη της αστροφυσικής να αρχίσει διστακτικά να θέτει το  πρόβλημα του «ελλείμματος» ύλης στη συνολική μάζα του Σύμπαντος. Το «έλλειμμα» αυτό διαπίστωσε για πρώτη φορά, στη 10ετία του 1930, οπότε αντιμετωπίστηκε ως πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων μιας κάποιας αόρατης μάζας γαλαξιών, από τον Ελβετό αστρονόμο Φριτζ Τσβίκυ (Fritz Zwicky, 1898 – 1974) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Ο διάσημος αστρονόμος, μελετώντας το γαλαξιακό σμήνος της Παρθένου, υπολόγισε ότι η παρατηρούμενη και ανιχνευόμενη μάζα των γαλαξιών του, δεν επαρκούσε για να διατηρηθεί η δυναμική συνοχή του σμήνους.
Μελετώντας την περιστροφή του δικού μας Γαλαξία, αλλά και άλλων 12 μακρινών γαλαξιών, η Ρούμπιν ανακάλυψε ότι όλοι ανεξαιρέτως κινούνται πολύ ταχύτερα από όσο υπολογιζόταν.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Ρούμπιν, ότι οι ταχύτητες περιφοράς των άστρων σε κάθε γαλαξία μειώνονται όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο του, ενώ παρέμεναν σταθερές σε μεγάλες αποστάσεις. Με άλλα λόγια, τα άστρα στις παρυφές των γαλαξιών διέγραφαν τροχιές με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές, που θα «έπρεπε» να είχαν, εάν η ορατή γαλαξιακή ύλη, δηλ. οι αναρίθμητοι αστέρες και τα αέρια που εμπεριείχαν, αντιστοιχούσε επακριβώς και στη συνολική τους μάζα.