21 Ιουλίου 1969 : Ο αστροναύτης των ΗΠΑ Νηλ Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Νηλ Άρμστρονγκ, (Armstrong Neil, γεν. 1930) πάτησε πρώτος το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, με την αποστολή «Απόλλων – 11», στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Ώλντριν και ο Κόλλινς. Ήταν ο 25ος άνθρωπος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα.

Ο Άρμστρονγκ έκανε την παρθενική του πτήση στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο «Δίδυμοι – 8», το οποίο εκτοξεύτηκε στις 16.3.1966 μαζί με το αστροναύτη και Σκοτ Ντέιβιντ (Scott David) και με κατάλληλους ελιγμούς πέτυχε να πλησιάσει και να συνδεθεί με ένα άλλο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το «Εϊτζίνα» (“Agena”). Ήταν η πρώτη σύνδεση διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Η δεύτερη διαστημική πτήση του, ως κυβερνήτη της αποστολής «Απόλλων – 11», τον έφερε στη Σελήνη. Όταν η σεληνάκατος «Αετός» ακούμπησε στη Σελήνη ο Άρμστρογκ ανέφερε προς τη Γη: Εδώ βάση ηρεμίας. Ο «Αετός» προσεδαφίστηκε. Όταν δε λίγο αργότερα άρχισε να περπατάει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης περιέγραψε ως εξής το βάδισμά του: Η σκόνη κολλάει σε λεπτό στρώμα, σαν καρβουνόσκονη, πάνω στις σόλες και τα πλάγια των παπουτσιών μου. Μπορώ να την ανασηκώσω από το έδαφος με την άκρη των παπουτσιών μου. Προχωρώ με πολύ μικρά βήματα, ολίγων μόλις εκατοστόμετρων και βλέπω τα αποτυπώματα των παπουτσιών μου και τα ίχνη των βημάτων μου πάνω στη λεπτόκοκκο αμμώδη έκταση. Δεν νιώθω δυσκολία στις κινήσεις μου…

Μετά από λίγο κάθισε απέναντι από την κάμερα της σεληνακάτου, ώστε να τον βλέπουν οι κάτοικοι της Γης από τις τηλεοράσεις τους και διάβασε την επιγραφή της πλάκας, που ήταν στη βάση του «Αετού»: Εδώ άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν πρώτοι το έδαφος της Σελήνης. Ιούλιος 1969. Ήρθαμε με προθέσεις ειρηνικές για όλη την ανθρωπότητα.

Η διάρκεια της πτήσης αυτής ήταν 8ημ. 19ώ. 18λ. 35δ., από την οποία οι 21ώ. 36λ. ήταν χρόνος παραμονής στην επιφάνεια της Σελήνης.