21 Ιουλίου 1961 : Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Βιργίλιος Γκρίσομ.

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Βιργίλιος Γκρίσομ, (o) (Virgil Grissom, 1926 – 1967), που είναι ο 3ος άνθρωπος του Διαστήματος και ο 2ος Αμερικανός αστροναύτης, που εκτοξεύτηκε, όμως, σε υποτροχιακή πτήση. Έμεινε στο διάστημα επί 15 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, αλλά κατά την προσθαλάσσωσή του παραλίγο να πνιγεί, όταν η διαστημική στολή του άρχισε να γεμίζει νερό.

Ο ίδιος αστροναύτης εκτοξεύτηκε για δεύτερη φορά με την πτήση «Δίδυμοι – 3», της οποίας ήταν κυβερνήτης, στις 23.3.1965 μαζί με τον Τζων Γιανγκ (Young). Πραγματοποίησε 3 περιφορές γύρω από τη Γη, μέσα σε 4 ώρες και 53 λεπτά. Ήταν η πρώτη διαστημική πτήση των ΗΠΑ με δυο αστροναύτες και έφτασε σε ύψος 224 χλμ.

Στις 27.1.1967 ο Γκρίσομ βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τους Έντουαρντ Χουάιτ (Edward White) και Ρότζερ Σαφι (Roger Chaffee), όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο θαλαμίσκο του προγράμματος «Απόλλων – 1», που επρόκειτο να αρχίσει στις 21.2.1967, κατά τη διάρκεια αναπαράστασης της εκτόξευσης. Υπήρξαν τα πρώτα θύματα των διαστημικών προγραμμάτων των ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή, σαν να προαισθανόταν το τέλος του, είχε πει τα εξής: «Σε περίπτωση που πεθάνει κάποιος από εμάς, θα θέλαμε ο κόσμος να δεχτεί το γεγονός με ηρεμία. Ζούμε μέσα στον κίνδυνο και ελπίζουμε ότι αν μας συμβεί κάτι, δεν θα έχει συνέπεια την καθυστέρηση του προγράμματος. Η κατάκτηση του Διαστήματος αξίζει τον κίνδυνο της ζωής».