20 Ιουλίου 1976 : Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Βίκινγκ – 1» προσεδαφίζεται ομαλά στον Άρη και στέλνει τις πρώτες εικόνες της επιφάνειάς του στη Γη.

Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Βίκινγκ – 1» (“Viking – 1”) προσεδαφίζεται ομαλά στον Άρη και στέλνει τις πρώτες εικόνες της επιφάνειάς του στη Γη.
Το «Βίκινγκ – 1» εκτοξεύτηκε στις 20.8.1975 και όταν έφτασε στην περιοχή του Άρη έγινε δορυφόρος αυτού, στις 19.6.1976. Αφού έκανε μερικές περιφορές γύρω από τον πλανήτη και μετέδωσε ένα μεγάλο πλήθος από φωτογραφίες, ύστερα φωτογράφισε τη περιοχή, που εκτεινόταν τριγύρω, καθώς και τη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας.
Τελικά το σκάφος αυτό προσεδαφίστηκε ομαλά στην περιοχή «Χρυσή» με τη βοήθεια αλεξιπτώτων, στις 20.7.1976 και άρχισε τις πρώτες παρατηρήσεις και τα πρώτα περάματα. Έτσι διαπιστώθηκε π.χ. ότι η μέση πίεση της ατμόσφαιρας του Άρη είναι 7 mb, ενώ στη Γη είναι 1034 mb. Η χαμηλή αυτή πίεση γίνεται αιτία να προκαλούνται συχνά αμμοθύελλες, που οφείλονται σε ανέμους, οι οποίοι πνέουν με ταχύτητα 500 χλμ/ώ. Το τροχιακό όχημα κατόρθωσε να διατηρήσει τη λειτουργία του μέχρι το Νοέμβριο του 1982, οπότε το αέριο τελείωσε. Εκτέλεσε δε μέχρι τότε 1489 περιφορές γύρω από τον Άρη.