18 Ιουλίου 1997 : Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ευγένιος Σουμέικερ.

Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ευγένιος Σουμέικερ (Eugene Shoemaker, 1928 – 1997). Αμερικανός αστρονόμος και γεωλόγος, που έγινε γνωστός από την ανακάλυψη, μαζί με την σύζυγό του Carolyn και τον D. Levy, του κομήτη Σουμέικερ – Λέβι, ο οποίος προσέκρουσε στο Δία, το 1994. Ήταν ακόμη επικεφαλής της μικρής αστρονομικής ομάδας της «Κλημεντίνης», που έφθασε στη Σελήνη, το 1995 και ανακάλυψε νερό στους πόλους της.
Ο Σουμέικερ, το 1961, ίδρυσε τον κλάδο της αστρογεωλογίας και άρχισε τη λεπτομερή χαρτογράφηση της επιφάνειας της Σελήνης με βάση τις τηλεσκοπικές παρατηρήσεις και τις εικόνες από τα διαστημικά σκάφη. Αυτό το έργο κορυφώθηκε, το 1971, με τη δημοσίευση του γεωλογικού χάρτη του ορατού ημισφαιρίου της Σελήνης, υπό κλίμακα 1:5.000.000, από τους Jack McCauley και Don Wilhelms.
Στη δεκαετία του 1960 ο Eugene Μ. Shoemaker (1928 – 1997) ήταν ο πρώτος που έστρεψε το ενδιαφέρον του κόσμου στη δυναμική των συγκρούσεων μελετώντας τον κρατήρα Barringer. Συνέχισε την μελέτη των κρατήρων σύγκρουσης συμμετέχοντας στις αποστολές «Ρέινζερ» “Ranger” για το Φεγγάρι, ως γεωλόγος σύμβουλος και στη δεκαετία 1990, διερευνούσε τα υπολείμματα κρατήρων σε όλο τον πλανήτη μας. Ο θάνατος τον βρήκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε μια τέτοια αποστολή στην Αυστραλία. Ευτύχησε να δει τις θεωρίες του να επιβεβαιώνονται και είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει ταφεί στο φεγγάρι (μετά το θάνατό του η στάχτη του μεταφέρθηκε εκεί).
Σύμφωνα με τον Shoemaker, όταν κάποιος μετεωρίτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρα λόγω βαρυτικής έλξης της Γης και λόγω ιδίας ταχύτητας υφίσταται την επίδραση τριβών και επιβραδύνσεων ανάλογων της ταχύτητάς του. Πυρακτώνεται συνήθως και όταν διαθέτει κατάλληλο μέγεθος συγκρούεται με την επιφάνεια του πλανήτη. Δημιουργεί κύματα συμπίεσης των πετρωμάτων μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε παραμορφώσεις. Τελικά η παραμόρφωση συσσωρεύεται και ο φλοιός εκρήγνυται εκτοξεύοντας υλικά ολόγυρα.
Ο ίδιος αστρονόμος σχεδίασε το ρομπότ «Λούναρ Προσπέκτορ», το οποίο μεταφέρθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης με το σκάφος «Αθηνά – 2» και πιστοποίησε την ύπαρξη μεγάλων όγκων νερού στους πόλους της Σελήνης. Στο μεταξύ, όμως, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούλιο του 1997, όπως ελέχθη. Έτσι το «Λούναρ Προσπέκτορ» στο τέλος των ερευνών του εκτέλεσε και μια τελευταία αποστολή. Εναπόθεσε εκεί ένα μικρό κυλινδρικό δοχείο διαμέτρου 2 εκ. και ύψους 4 εκ. με ένα μέρος της σποδού του Σουμέικερ. Στην πλακέτα του κυλινδρικού δοχείου έχει χαραχθεί ο κομήτης Χέιλ Μποπ, ο μετεωρικός κρατήρας της Αριζόνας, το όνομα του ερευνητή Σουμέικερ, και ένα απόσπασμα από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, που προτρέπει να σκορπίσουμε τη στάχτη της σποδού στα αστεράκια τ’ ουρανού.