17 Ιουλίου 1894 : Γεννιέται ο Βέλγος αστρονόμος και κληρικός Γεώργιος Λεμαίτρ.

Γεννιέται ο Βέλγος αστρονόμος και κληρικός (1923) Γεώργιος Λεμαίτρ (George Lemaitre, 1894 – 1966), που έγινε γνωστός από τη θεωρία που διατύπωσε, το 1927, για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Η θεωρία αυτή πήρε το όνομα της «Μεγάλης Έκρηξης» ή «μπιγκ μπάνγκ». Σύμφωνα μ’ αυτή, η φυγή των γαλαξιών και γενικά η διαστολή του Σύμπαντος οφείλεται σε μια έκρηξη της αρχικά πολύ πυκνής ύλης του Σύμπαντος σε χώρο που είχε ακτίνα μικρότερη από την απόσταση Γης – Ήλιου. Η συγκέντρωση εκείνη ήταν το αρχικό άτομο ή υπεράτομο ή κοσμικό αβγό, που είχε πολύ μεγάλη πυκνότητα και θερμότητα.
Ο Λεμαίτρ περιγράφει την αρχή του Σύμπαντος ως μια μέρα δίχως χθες, και πάντα αναζητούσε την εξαφανισθείσα λαμπρότητα της αρχής των κόσμων.
Το επιστημονικό υπόβαθρο του Λεμαίτρ ήταν πολύ διαφορετικό από εκείνο του Φρήντμαν. Επειδή το έργο του δίνει ολοκληρωμένη εικόνα των φυσικών συνθηκών που επικρατούσαν στο «πρώιμο Σύμπαν» χαρακτηρίστηκε ως ο «Πατέρας της Μεγάλης Έκρηξης».
Θα υπέθετε κανείς ότι ο Λεμαίτρ, ως καθολικός ιερέας, θα καλωσόριζε την «αρχή», στην οποία τον οδηγούσε το κοσμολογικό του μοντέλο, ως επιστημονική εκδοχή της πράξης της Δημιουργίας, που αφηγείται η Γένεση. Ο Λεμαίτρ, όμως αντιμάχονταν την ανάμειξη της θρησκείας με την επιστήμη: Ο ερευνητής αφαιρεί την πίστη του από τις έρευνές του, είχε γράψει. Δεν το κάνει επειδή η πίστη του θα μπορούσε να του προκαλέσει προβλήματα, αλλά επειδή η θρησκευτική πίστη δεν έχει καμιά άμεση σχέση με την επιστημονική του δραστηριότητα. Στο κάτω – κάτω ο χριστιανός δεν διαφέρει σε τίποτε από τον άπιστο, τουλάχιστον όταν περπατάει, τρέχει ή κολυμπάει.
Έγραψε επίσης ότι: Η θεωρία του αρχέγονου ατόμου είναι ξένη προς οποιαδήποτε μεταφυσική ή θρησκευτική ερμηνεία… Αφήνει τον άθεο ελεύθερο να αρνηθεί την ύπαρξη ενός υπερβατικού όντος και δεν προσφέρει στον πιστό τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στο Θεό…
Ο Λεμαίτρ θέλησε να περιγράψει ένα διαστελλόμενο Σύμπαν χωρίς αρχή, διότι θεωρούσε ότι για άπειρο χρόνο το Σύμπαν ήταν στατικό. Το 1931, αναζήτησε τη λύση στην κβαντική φυσική. Υποστήριξε, λοιπόν, ότι το Σύμπαν ξεκίνησε σε μια σχεδόν στατική και αμιγώς κβαντική κατάσταση, την οποία ονόμασε αρχέγονο άτομο ή υπεράτομο.
Το 1927, ανακηρύχθηκε καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, οπότε και διατύπωσε τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Παρόλο που είχαν ήδη προταθεί ορισμένα μοντέλα για την περιγραφή του φαινομένου της διαστολής του Σύμπαντος, κυρίως από τον Ολλανδό αστρονόμο Σίτερ (Willem de Sitter), η θεωρία του Λεμαίτρ, όπως αυτή τροποποιήθηκε στη συνέχεια από τον Γκάμοφ (George Gamow), αποτέλεσε τη βάση της σημερνής κοσμολογίας.
Ασχολήθηκε, επίσης, ερευνητικά με τη μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας καθώς και με το «πρόβλημα των τριών σωμάτων», που αναφέρεται στην περιγραφή της κίνησης των τριών σωμάτων στο χώρο, μεταξύ των οποίων υφίστανται αμοιβαίες δυνάμεις. Συνέγραψε πολλές εργασίες  όπως: Συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του Σύμπαντος (1933), Η υπόθεση του πρωτογενούς ατόμου (1946) κ.ά.