16 Ιουλίου 1969 : Εκτοξεύεται το «Απόλλων – 11» για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εκτοξεύεται το «Απόλλων – 11» (“Apollo – 11”) για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης. Ήταν πραγματικά μια ιστορική αποστολή των τριών αμερικανών αστροναυτών Άρμστρογκ, Ώλντριν και Κόλλινς, που πραγματοποιήθηκε στις 20.7.1969, με την κάθοδο των δύο εξ αυτών στην επιφάνειά της.

Η εκτόξευση έγινε στις με τη βοήθεια του γιγαντιαίου πυραύλου «Κρόνος – 5», ύψους 121 μ. Το απόγευμα της 19ης Ιουλίου το διαστημόπλοιο άρχισε να πλησιάζει τη Σελήνη υπό την επίδραση της βαρύτητάς της και σιγά – σιγά να γίνεται δορυφόρος αυτής. Ύστερα από 11 περιφορές ο Ώλντριν και ο Άρμστρογκ φόρεσαν τις στολές τους, άφησαν το τμήμα διακυβέρνησης και μπήκαν στη σεληνάκατο που της έδωσαν το όνομα «Αετός».

Ο «Αετός» αποχωρίστηκε από το υπόλοιπο μέρος, το «Κολούμπια», όπως το ονόμασαν, και τότε ο Άρμστρογκ αναφώνησε: Ο «Αετός» άνοιξε τα φτερά του. Στο «Κολούμπια» παρέμεινε μόνος του ο Κόλλινς. Στις 9 το βράδυ της 20ής Ιουλίου άρχισε η κάθοδος προς τη Σελήνη και ο «Αετός» προσεδαφίστηκε δίπλα από έναν κρατήρα της Θάλασσας της Νηνεμίας. Και ενώ η αγωνία στο κέντρο ελέγχου πίσω στη Γη είχε κορυφωθεί, ακούστηκε η φωνή του Ώλντριν να ενημερώνει: Χιούστον, εδώ η βάση της Νηνεμίας. Ο «Αετός» προσεδαφίστηκε. Λίγο αργότερα ο Άρμστρογκ ανοίγει την πόρτα και κατεβαίνει σιγά – σιγά τις σκάλες του «Αετού» και κάνει το πρώτο βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης λέγοντας: Αυτό είναι ένα μικρό βήμα ανθρώπου, αλλά γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα. Ύστερα μάζεψε μια χούφτα χώμα και μερικές πέτρες, τα έβαλε σ’ ένα σάκο για να τα μεταφέρει στη Γη.

Ο Ώλντριν ακολούθησε τον Άρμστρογκ, πάτησε στο έδαφος της Σελήνης και άρχισε να περπατάει. Είναι ωραία. Είναι μεγαλοπρεπές το θέαμα, αναφώνησε.

Οι δυο αστροναύτες παρέμειναν έξω από το διαστημόπλοιο επί 2ώ 21λ. και τοποθέτησαν μια αμερικανική σημαία καθώς και μια πλάκα με τις υπογραφές τους που έγραφε: Εδώ, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη για πρώτη φορά πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969 μ.Χ. Ήλθαμε ειρηνικά και εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας. Στις 21 Ιουλίου εγκατέλειψαν το έδαφος της Σελήνης και άρχισαν να ανυψώνονται. Ο Κόλλινς τους περίμενε στο τμήμα διακυβέρνησης του διαστημοπλοίου, το «Κολούμπια», κάνοντας την 25η περιφορά, σε ύψος 110 χλμ. από τη Σελήνη. Ύστερα το διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά με κατεύθυνση τη Γη και μετά από ένα χρονικό διάστημα έμπαιναν στην ατμόσφαιρα της Γης και προσθαλασσώθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό νοτιοδυτικά της Χαβάης, στις 24 Ιουλίου 1969.