16 Ιουλίου 1994 : Τα πρώτα συντρίμμια του κομήτη Σουμέικερ – Λέβυ (Shoemaker – Levy) πέφτουν στην «επιφάνεια» του Δία και τον «τραυματίζουν».

Τα πρώτα συντρίμμια του κομήτη Σουμέικερ – Λέβυ (Shoemaker – Levy) πέφτουν στην «επιφάνεια» του Δία και τον «τραυματίζουν». Ο κομήτης αυτός ανακαλύφτηκε από τους ερασιτέχνες αστρονόμους Σουμέικερ (Eugene & Caroline Shoemaker) και το φίλο τους Λέβυ (David Levy), στις 25.3.1993, όταν κινούνταν όχι γύρω από τον Ήλιο, όπως οι πλείστοι των κομητών, αλλά γύρω από το Δία. Τον Ιούλιο του 1992 ο κομήτης πέρασε πολύ κοντά στο Δία και σε απόσταση μόλις 1,25 ακτίνες Δία. Τότε οι παλιρροιογόνες δυνάμεις του Δία, που ασκήθηκαν επάνω του, τον διέσπασαν σε 7 κομμάτια, τα οποία πλησίαζαν όλο και περισσότερο στον πλανήτη. Τον Ιούλιο του 1994, είχε χωρισθεί σε 21 κομμάτια, τα οποία έπεφταν στο Δία από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου, με ταχύτητες 216.000 χλμ/ώ.. Ήταν ένα θαυμάσιο θέαμα που φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε από πολλά διαστημικά τηλεσκόπια και αστεροσκοπεία, μεταξύ των οποίων και του Σκίνακα της Κρήτης.

Δυστυχώς, όμως, κανένας παρατηρητής της Γης δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει απευθείας την αλυσίδα των συγκρούσεων, αφού αυτές έγιναν στην αθέατη πλευρά του Δία. Μια άποψη των συνεπειών των συγκρούσεων πήραμε, όταν ο πλανήτης, περιστρεφόμενος, έστρεψε την περιοχή των συγκρούσεων προς τη Γη.