16 Ιουλίου 1965 : Εκτοξεύεται ο «Πρωτόν – 1» που αποτελεί το πρώτο ωφέλιμο φορτίο που μετέφερε σε τροχιά ο καινούργιος ομώνυμος υπερπύραυλος.

Εκτοξεύεται ο «Πρωτόν – 1» (“Proton – 1”) ή «Πρωτόνιο – 1» που αποτελεί το πρώτο ωφέλιμο φορτίο που μετέφερε σε τροχιά ο καινούργιος ομώνυμος υπερπύραυλος. Είχε βάρος 12,2 τόνων και αποτελούσε το πρώτο επιστημονικό εργαστήριο του Διαστήματος, έχοντας πολλά επιστημονικά όργανα.
Η σειρά των βαρέων αυτών σοβιετικών επιστημονικών δορυφόρων, που εκτοξεύθηκαν, από το 1965 μέχρι το 1968, είχε σκοπό τη μελέτη της κοσμικής ακτινοβολίας, που εκπέμπει ο Ήλιος και την έρευνα των κοσμικών μορίων των υψηλών και υπερυψηλών ενεργειών.
Ο τελευταίος «Πρωτόν – 4» εκτοξεύθηκε, στις 16.11.1968 και ήταν εφοδιασμένος με μοναδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η τροχιά του είχε περίγειο 255 χλμ. και απόγειο 495 χλμ.
Ο ομώνυμος γιγαντιαίος πύραυλος «Πρωτόν», με τον οποίο εκτοξεύονταν οι δορυφόροι “Proton” ήταν τριώροφος και είχε ύψος 44,3 μ. Χρησιμοποιήθηκε σε πάνω από 300 εκτοξεύσεις με ποσοστό επιτυχίας 96%. Με πύραυλο «Πρωτόν» εκτοξεύθηκαν μεταξύ των άλλων τα διαστημόπλοια των προγραμμάτων «Λούνα», με στόχο στη Σελήνη και «Βενέρα» με στόχο την Αφροδίτη, που είχαν πολλές πρωτιές στο ενεργητικό τους. Ο ίδιος τύπος βελτιωμένου πυραύλου «Πρωτόν» εκτόξευσε και το διαστημικό σταθμό «Μιρ», στις 20.2.1986, ο οποίος αντικατέστησε τον «Σαλιούτ».