15 Ιουλίου 1975 : Πραγματοποιείται το 1ο κοινό διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων – Σογιούζ».

Πραγματοποιείται το 1ο κοινό διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων – Σογιούζ» ή “ASTP” ( = Apollo – Soyuz Test Project) με τη συνεργασία των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το διαστημικό αυτό πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 24.5.1972, επικυρώθηκε το 1973 από τους δυο ηγέτες Νίξον και Μπρέζνιεφ και υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1975. Η πτήση δε «Απόλλων – Σογιούζ» σηματοδότησε την αρχή του τέλους του διαστημικού ανταγωνισμού μεταξύ Αμερικής και πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 15.7.1975, σαν σήμερα δηλ., εκτοξεύτηκαν από τα αντίστοιχα εθνικά συγκροτήματα εκτόξευσης το «Απόλλων – 18» με τους αστροναύτες Θ. Στάφορντ (Thomas Stafford),  Δ. Σλόυτον (Donald Slayton) και Β. Μπράντ (Vance Brand) και το «Σογιούζ – 19» με τους κοσμοναύτες Α. Λεόνοφ (Alexei Leonov), και Β. Κουμπάσοφ (Valeri Kubasov).
Τα διαστημόπλοια συναντήθηκαν  και συνδέθηκαν μεταξύ τους σε τροχιά, δυο μέρες αργότερα στις 17 Ιουλίου 1975 συνδέθηκαν πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό. Παρέμειναν συνδεδεμένα για 2 ημέρες, ενώ τα μέλη τους εκτελούσαν κοινά γεωδαιτικά, αστρονομικά, ιατρικά και τεχνικά πειράματα. Πραγματοποιήθηκαν δε συνομιλίες των αστροναυτών και των κοσμοναυτών με τον Αμερικανό πρόεδρο Φορντ και τον Σοβιετικό πρωθυπουργό Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Η διάρκεια της αποστολής ήταν 5 ημέρες, 22 ώρες και 31 λεπτά. Στο τέλος της κοινής διήμερης αποστολής, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ – 19» επέστρεψε στη Γη, ενώ το «Απόλλων – 18» παρέμεινε σε τροχιά επί 5 ακόμη ημέρες.
Το κοινό πρόγραμμα «Απόλλων – Σογιούζ» απέδειξε τις δυνατότητες της διεθνούς συνεργασίας στο Διάστημα και τη δυνατότητα χρήσης του «Τμήματος Σύνδεσης» ως συσκευής διάσωσης.