2 Ιουλίου 1906 : Γεννιέται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, γερμανικής καταγωγής Χάνς Μπέτε.

Γεννιέται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, γερμανικής καταγωγής Χάνς Μπέτε (Hans Bethe, 1906 – 2005), ο οποίος, το 1967, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της φυσικής, για την εργασία του σχετικά με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις, που παράγουν ενέργεια στους αστέρες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας και της βόμβας υδρογόνου, ενώ τελικά επέστρεψε στην αστροφυσική και ανακάλυψε τον κύκλο Μπέτε ή κύκλο άνθρακα.

Hans Bethe

Hans Bethe

Το 1937, ο Μπέτε ανακηρύχθηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1975. Το 1939, ασχολήθηκε με τον υπολογισμό της ενέργειας που παράγεται στον Ήλιο και οφείλεται στη σύντηξη τεσσάρων ατόμων υδρογόνου, καθένα από τα οποία έχει μάζα ίση με 1,008 ατομικές μονάδες μάζας (amu), προς ένα άτομο ηλίου μάζας ίσης με 4,0039 amu. Δεν είναι, βεβαίως, δυνατή η άμεση σύντηξη των τεσσάρων ατόμων υδρογόνου, αλλά ο Μπέτε υπέθεσε ότι η δυνατότητα πραγματοποίησης των τεσσάρων επί μέρους σταδίων του ομώνυμου κύκλου (που λέγεται και κύκλος του άνθρακα), θα μπορούσε να εξηγήσει την απελευθέρωση της αστρικής ενέργειας.
Ο Μπέτε, αφού εργάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για την ανάπτυξη του ραντάρ, τέθηκε στη συνέχεια επικεφαλής της ομάδας των θεωρητικών επιστημόνων για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας στα πλαίσια του σχεδίου Μανχάταν, στο Νέο Μεξικό. Η βαθιά γνώση του της φυσικής και η φιλική και ήπια προσωπικότητά του αποτελούσαν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη διεκπεραίωση της απαιτητικής αυτής εργασίας. Η χρήση, όμως, της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι προκάλεσε έντονο αίσθημα ευθύνης στους φυσικούς της ομάδας. Ο ίδιος ο Μπέτε έγραψε στη συνέχεια άρθρα και έδινε διαλέξεις σχετικά με το πρόβλημα της πυρηνικής απειλής, επιθυμώντας να αυξήσει τη δημόσια επαγρύπνηση σ’ αυτόν τον κίνδυνο.
Στον Μπέτε απονεμήθηκε, το 1946, το προεδρικό μετάλλιο τιμής, το 1954 έγινε πρόεδρος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, το 1955 τιμήθηκε με το μετάλλιο Μαξ Πλανκ και το 1961με το μετάλλιο Φέρμι.
Η ανακάλυψη των αστέρων νετρονίων ήταν το ερέθισμα για να επανέλθει ο Μπέτε, το 1971, στη βασική έρευνα στον τομέα της αστροφυσικής. Παρόλο που το κύριο ενδιαφέρον του είχε στραφεί προς την ταχεία ανάπτυξη των ατομικών πυρηνικών διεργασιών, ο Μπέτε ασχολήθηκε, επίσης, με την εφαρμογή των κλασσικών μαθηματικών μεθόδων για την επίλυση προβλημάτων, όπως είναι ο υπολογισμός της πυκνότητας των ηλεκτρονίων στους κρυστάλλους ή η εναλλαγή των καταστάσεων τάξης – αταξίας στα κράματα, οι συνθήκες λειτουργίας των αντιδραστήρων, οι διεργασίες ιοντισμού κατά τη διάδοση των ωστικών κυμάτων και η ανίχνευση των υπογείων πυρηνικών εκρήξεων με τη βοήθεια καταγραφημάτων, που παρέχονται από τους σεισμογράφους.