30 Ιουνίου 2001 : Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της NASA “WMAP”.

Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της NASA “WMAP” (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe = Ανιχνευτής Μικροκυματικής Ανισοτροπίας του Γουίκιλσον), προκειμένου να ανιχνεύσει την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων, που έρχεται από το Διάστημα. Σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο κοσμολόγο Ντέιβιντ Γουίκιλσον και τοποθετήθηκε στο σημείο «Λαγκράνζ – 2», ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη. Πριν από 12 χρόνια είχε σταλεί για τον ίδιο σκοπό ο δορυφόρος “COBE”, αλλά οι επιστήμονες ήθελαν να έχουν ακόμα πιο καλές μετρήσεις για την ακτινοβολία αυτή, που αποτελεί τον «απόηχο» της Μεγάλης Έκρηξης.
Ο δορυφόρος ήταν φτιαγμένος από κράμα αλουμινίου και είχε διαστάσεις 3,8Χ5 μ., ενώ ζύγιζε 840 κιλά. Ήταν εφοδιασμένος με δυο τηλεσκόπια που έβλεπαν σε αντίθετες διευθύνσεις.
Η καταγραφή της αρχέγονης αυτής ακτινοβολίας, μας επιβεβαίωσε ότι, όχι μόνο το Μπιγκ Μπανγκ υπήρξε, αλλά και το χρόνο της εκδήλωσής του. Από τις 23.2.2003, οπότε έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της ανίχνευσης του “WMAP”, γνωρίζουμε πλέον ότι για τη διαστολή του Σύμπαντος ευθύνεται η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια. Έχουμε μάλιστα και φωτογραφίες του Σύμπαντος από την εποχή που ήταν στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του, 379.000 χρόνια κοντά στη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, από παρατηρήσεις του δορυφόρου “WMAP”, τα ποσοστά της ύλης και της ενέργειας του Σύμπαντος διαμορφώνονται ως εξής: Συνηθισμένη ύλη 4%, σκοτεινή ύλη 23% και σκοτεινή ενέργεια 73%.
Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Τζων Μπάκολ, μόλις άκουσε την ανακοίνωση των επιτευγμάτων του δορυφόρου είπε: Δεν θα υπάρχει αστρονόμος, που να μην θυμάται πού ακριβώς βρισκόταν, όταν άκουσε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του “WMAP”. Για την κοσμολογία, η σημερινή ανακοίνωση, αποτελεί την τελετή της μετάβασης από τη σφαίρα της εικασίας στην υψηλής ακρίβειας επιστήμη.
Οι σημερινοί κοσμολόγοι, όμως, δεν έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από το δορυφόρο αυτό και συνεχίζουν ακόμη περισσότερο τις έρευνές τους. Ήδη ετοιμάστηκε ένας νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος, που πήρε το όνομα «Πλανκ», ο οποίος εκτοξεύθηκε το 2009 και πραγματοποίησε νέες εκπληκτικές αποκαλύψεις.