27 Ιουνίου 1995 : Εκτοξεύεται το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» και γίνεται το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που προσδένεται στο ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ».

Εκτοξεύεται το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» (“Atlantis”) κάνοντας τη 14η πτήση του και στις 29.6.1995 γίνεται το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που προσδένεται στο ρωσικό διαστημικό σταθμό «Μιρ». Για τους ειδικούς των διαστημικών προγραμμάτων των δύο χωρών Ρωσίας και Αμερικής, η επιτυχία της αποστολής είχε τη διάσταση ενός εξαιρετικού επιστημονικού επιτεύγματος: σε ύψος 400 χιλιομέτρων πάνω από την κεντρική Ασία, η πρόσδεση των δύο διαστημόπλοιων δημιούργησε το μεγαλύτερο τεχνητό δορυφόρο όλων των εποχών: ένα γιγαντιαίο κατασκεύασμα 223ών τόνων (το “Atlantis” έχει βάρος 100 και ο “Mir” 123 τόνων). Όπως δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Daniel Goldin: “Η πτήση αυτή είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική κατασκευή ενός Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το τέλος της δεκαετίας”.
Η αποστολή αυτή, χαρακτηρίστηκε από δύο ιστορικά γεγονότα: Την 100ή επανδρωμένη διαστημική πτήση των ΗΠΑ και την πρώτη σύνδεση διαστημικού λεωφορείου με το ρωσικό διαστημικό σταθμό “Mir”. Οι 10 αστροναύτες των δυο σκαφών αγκαλιάστηκαν σε ένα θερμό χαιρετισμό γιορτάζοντας με τον τρόπο τους τη λήξη του ψυχρού πολέμου στο διάστημα.
Η διάρκεια της αποστολής ήταν 9 ημ. 19 ώ. και 23 λ. και το λεωφορείο έκανε 153 περιφορές γύρω από τη Γη.