26 Ιουνίου 2003 : Εκτοξεύεται από τη NASA το 6τροχο ρομπότ «Οπορτούνιτυ».

Εκτοξεύεται από τη NASA το 6τροχο ρομπότ «Οπορτούνιτυ» (“Opportunity” = «Ευκαιρία») και στις 24.1.2004 προσεδαφίζεται, στην περιοχή “Meridiani Planum” του βορείου ημισφαιρίου, κοντά στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη, τρεις εβδομάδες μετά την προσεδάφιση του δίδυμου οχήματος «Σπίριτ», στο αντιδιαμετρικό σημείο. Τα δυο οχήματα «Ρόβερ» είχαν ως κύρια αποστολή να εντοπίσουν την ύπαρξη νερού στον κόκκινο πλανήτη. Στις 31.1.2004, άρχισε να κινείται ο «ρομποτικός γεωλόγος», όπως αποκλήθηκε και έστειλε αμέσως τις πρώτες φωτογραφίες. Η περιοχή, την οποία εξερεύνησε, ήταν πλούσια σε πετρώματα, τα οποία σχηματίστηκαν με την παρουσία νερού. Στις 8.3.2004 διαπίστωσε ότι η ισημερινή πεδιάδα του Άρη καλυπτόταν στο παρελθόν από νερό.

Το 2006, το «Οπορτούνιτυ» εξερεύνησε εσωτερικά το μεγάλο κρατήρα “Endurance”. Στον πυθμένα του κρατήρα υπάρχουν μικροί αμμόλοφοι. Το Καλοκαίρι του 2007, αφού συνήλθε από τις αμμοθύελλες, που το είχαν πλήξει και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ξανά, συνέχισε, μαζί με το «αδερφάκι» του, το «Σπίριτ», τις εξερευνήσεις και πλησίασε προς το κέντρο του κρατήρα μελετώντας τους βράχους που έβρισκε μπροστά του. Όπως έχει πει ο ελληνικής καταγωγής αρχιμηχανικός των ρόβερ, Τζον Κάλας (John Callas), η πλαγιά για την κάθοδο της «Ευκαιρίας» προς το κέντρο του κρατήρα, επιλέχθηκε, ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή κλίση (15ο έως 20ο). Μέχρι τότε είχε καλύψει μια απόσταση 11,5 χλμ. και έστειλε περισσότερες από 94.000 εικόνες της επιφάνειας του Άρη.

Ο ρομποτικός γεωλόγος «Οπορτούνιτυ» κατέκτησε το ρεκόρ παραμονής και λειτουργίας στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, διότι ξεπέρασε σε χρόνο το «Βίκινγκ – 1», το οποίο είχε εκτοξευθεί το 1970 και λειτουργούσε επί 6 χρόνια και 116 ημέρες. Το «Οπορτούνιτυ» στις 20.5.2010 ξεπέρασε το όριο αυτό και συνεχίζει ακούραστο να εξερευνά την επιφάνεια του Άρη, έχοντας διανύσει συνολικά 30 χιλιόμετρα.