26 Ιουνίου 1949 : Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής Ίκαρος (Ikarus), από τον Αμερικανό αστρονόμο γερμανικής καταγωγής Βάλτερ Μπάαντε.

Walter Baade

Walter Baade

Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής Ίκαρος (Ikarus), από τον Αμερικανό αστρονόμο γερμανικής καταγωγής Βάλτερ Μπάαντε (Walter Baade, 1893 – 1960). Ο Ίκαρος έλαβε α/α 1566 και έχει περιήλιο 58 εκ. χλμ., το οποίο βρίσκεται εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Έχει μεγάλη εκκεντρότητα και μεγάλη κλίση της τροχιάς του ως προς την εκλειπτική. Στις 12 Ιουνίου 1968, έφθασε σε απόσταση 6,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και μας έδωσε την πρώτη ευκαιρία παρατήρησης αστεροειδούς με ραντάρ.
Ο Ίκαρος έχει την πιο έκκεντρη ελλειπτική τροχιά από όλους τους γνωστούς αστεροειδείς, τον μικρότερο μεγάλο ημιάξονα της τροχιάς του (1,08 α.μ.) και περνάει πιο κοντά στον Ήλιο από όλους τους άλλους αστεροειδείς. Η διάμετρός του είναι 1,6 χλμ.
Κατά την Ελληνική Μυθολογία, ο Ίκαρος, ήταν γιος του Δαιδάλου και πετώντας με τα κέρινα φτερά του προσπάθησε να πλησιάσει τον Ήλιο. Τότε, όμως, αυτά έλιωσαν από τη ζέστη και έτσι έπεσε στο πέλαγος, το οποίο έκτοτε ονομάστηκε Ικάριο.