26 Ιουνίου 1730 : Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Κάρολος Μεσιέ.

Charles Messier

Charles Messier

Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Κάρολος Μεσιέ, (o) (Charles Messier, 1730 – 1817), που αφιερώθηκε με πάθος στην αναζήτηση κομητών, νεφελωμάτων, αστρικών σμηνών κ.ά. αντικειμένων του ουρανού. Υπήρξε ο πρώτος στη Γαλλία, που παρατήρησε την αναμενόμενη επιστροφή του κομήτη Χάλεϋ (1758 – 1759) και από τότε έγινε ειδικός στην αναζήτηση κομητών. Έτσι ανακάλυψε, ανεξάρτητα από άλλους αστρονόμους, 13 κομήτες και παρατήρησε πολλούς άλλους.

Το 1760 άρχισε να συντάσσει το φερώνυμο κατάλογο νεφελωμάτων με τίτλο: Κατάλογος νεφελωμάτων και αστρικών σμηνών, ώστε να είναι δυνατή η ευχερέστερη διάκριση μεταξύ των νεφελωμάτων και των κομητών. Το 1771, δημοσίευσε τον περίφημο αυτό κατάλογό του, τα αντικείμενα του οποίου έκτοτε είναι γνωστά με το αρχικό γράμμα του ονόματός του «Μ», ακολουθούμενο από τον αύξοντα αριθμό του καταλόγου.
Ο Μεσιέ πέθανε πολύ πριν οι αστρονόμοι διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι αυτά τα αντικείμενα, που αναφέρονται στον κατάλογό του ως νεφελώματα. Τα 110 αντικείμενα είναι και συλλογή από: 39 γαλαξίες, 57 αστρικά σμήνη, 9 νεφελώματα, ένα διπλό άστρο, ένα υπόλειμμα υπερκαινοφανούς, ένα κομμάτι του Γαλαξία μας, μια τριάδα αστεριών και μια διπλή καταγραφή.