22 Ιουνίου 1675 : Ιδρύεται το Αστεροσκοπείο Γκρήνουιτς (Greenwich) από τον Κάρολο Β΄.

Ιδρύεται το Αστεροσκοπείο Γκρήνουιτς (Greenwich) από τον Κάρολο Β΄, που είναι το πιο παλιό αγγλικό αστεροσκοπείο και σήμερα βρίσκεται σε έναν λόφο κοντά στο κέντρο του Λονδίνου.
Το λόφο του αστεροσκοπείου, την περιέφραξε ο δούκας Χάμφρυ του Γκλόστερ, τον έκανε πάρκο και έχτισε στην κορυφή του λόφου ένα παρατηρητήριο, που δέσποζε στον Τάμεση ποταμό και είχε θέα προς βορρά. Στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε αργότερα το Βασιλικό Παρατηρητήριο. Στη συνέχεια το οίκημα Πλασέντια (Placentia), που βρισκόταν στον Τάμεση, έγινε από τους Τυδόρ βασιλικό ανάκτορο.
Από το 1884, ο γήινος μεσημβρινός, που διέρχεται από το μεσημβρινό τηλεσκόπιό του, ύστερα από διεθνή συμφωνία (συνέδριο Ουάσιγκτον), λαμβάνεται ως πρώτος μεσημβρινός και από εκεί  μετρούνται τα γεωγραφικά μήκη. Πολλοί, όμως, περιβαλλοντικοί παράγοντες μείωσαν στο ελάχιστο την ακρίβεια των παρατηρήσεων και έτσι, το 1958, μεταφέρθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις του σε έναν ονομαστό πύργο  80 χλμ. ΝΑ και στα κτίρια που βρίσκονται γύρω από αυτόν.
Ο μέσος χρόνος Γκρήνουιτς έχει αναγνωριστεί ως βάση για τον προσδιορισμό της επίσημης ώρας σε ολόκληρο τον κόσμο και γι’ αυτό από τους αστρονόμους ονομάζεται «παγκόσμιος χρόνος».
Αρχιτέκτονας του αστεροσκοπείου Γκρήνουιτς ήταν ο Κρίστοφερ Ρεν (1632 – 1723), που ήταν καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.