16 Ιουνίου 1963 : Εκτοξεύεται η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερέσκοβα.

Εκτοξεύεται η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερέσκοβα (Valentina Tereshkova, γεν. 1937), με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ – 6». Δυο μέρες νωρίτερα είχε εκτοξευτεί ο κοσμοναύτης Μπουκόφσκυ με το «Βοστόκ – 5» και έμειναν μαζί σε δίδυμη πτήση επί τρεις ημέρες. Ύστερα, πάλι μαζί, προσεδαφίστηκαν ομαλά στο κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, στις 19.6.1963. Κατά τη διάρκεια της πτήσης οι κοσμοναύτες πραγματοποίησαν επιστημονικές μετρήσεις, παρατήρησαν και κινηματογράφησαν την επιφάνεια της Γης, τους σχηματισμούς των νεφών της, τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους αστέρες. Η Τερέσκοβα έμεινε συνολικά στο διάστημα επί 71 ώρες και έκανε 48 περιφορές γύρω από τη Γη.
Η Tereshkova εκπαιδεύτηκε από τη σοβιετική αεροπορία 18 ολόκληρους μήνες, προτού επιλεγεί ως η κύρια πιλότος στην πτήση του διαστημικού σκάφους «Vostok – 6», το οποίο θα την οδηγούσε στο διάστημα. Το 1963, λίγο καιρό μετά την πτήση, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και της Ηρωίδας της Σοσιαλιστικής Εργασίας στη Βουλγαρία, την τότε Τσεχοσλοβακία, το Βιετνάμ και τη Μογγολία. Επίσης, προς τιμήν της δόθηκε το όνομά της σε έναν κρατήρα της αθέατης πλευράς της Σελήνης.
Μετά την πτήση, του 1963, εγκατέλειψε αμέσως το πρόγραμμα και, στις 3.11.1963, παντρεύτηκε τον κοσμοναύτη Νικολάγιεφ και αφού απέκτησε μαζί του ένα παιδί, κατόπιν χώρισε. Το 1962, εξελέγη μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ, το 1968, έγινε πρόεδρος της Σοβιετικής Επιτροπής Γυναικών, το 1969, αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας Zhukovskiy, εκλέχθηκε βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ, πρόεδρος της Επιτροπής Σοβιετικών Γυναικών και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.