1 Ιουνίου 1990 : Εκτοξεύεται ο δορυφόρος ακτίνων Ραίντγκεν “ROSAT”.

Εκτοξεύεται ο δορυφόρος ακτίνων Ραίντγκεν “ROSAT” (“ROntgen SATellite”) με πύραυλο «Δέλτα – 2» και ανιχνεύει νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη του διαστήματος. Ήταν εξοπλισμένος με τηλεσκόπιο ακτίνων – Χ και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην αστρονομία και την κοσμολογία.
Για την αποστολή του δορυφόρου αυτού συνεργάστηκαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Σκοπός της ήταν η επισκόπηση της ουράνιας σφαίρας κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών και ακολούθως η λεπτομερέστερη μελέτη ορισμένων ειδικών στόχων από το σύνολο των ανακαλύψεών του.

Το 1993, μέσω των παρατηρήσεων του δορυφόρου «Ροσάτ» ανακαλύφθηκε ένα πολύ μεγάλο κοσμικό νέφος θερμού αερίου, που αγκάλιαζε μερικούς μικρούς γαλαξίες. Το περίεργο σ’ αυτή την περίπτωση ήταν ότι, όπως υπολογίστηκε, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική συνοχή του, η μάζα του θα έπρεπε να είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την παρατηρούμενη. Που σημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτού του κοσμικού συστήματος υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα αόρατης μάζας.
Από τις παρατηρήσεις του “ROSAT” στην ομάδα των γαλαξιών NGC – 2300 ανακαλύφθηκε ένα φέγγος ακτίνων – Χ, που περιέβαλε τη γαλαξιακή αυτή ομάδα και το οποίο προερχόταν από  ένα υπέρθερμο γαλαξιακό αέριο, που γέμιζε την όλη περιοχή. Η εκτίμηση των ερευνητών, όμως, ήταν ότι για να μπορεί να συγκρατείται το αέριο αυτό στη θέση του, θα έπρεπε να υπήρχαν στους γαλαξίες πολύ περισσότερα υλικά, η επονομαζόμενη «σκοτεινή ύλη», από ό,τι διέθεταν στο ορατό τμήμα τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια επιβεβαίωση της άποψης ότι το 23% των υλικών του Σύμπαντος αποτελείται από την ύλη αυτή.

Το Σεπτέμβριο του 1998, ο “ROSAT”, λόγω σοβαρής βλάβης στην κάμερα υψηλής ανάλυσης ακτίνων – Χ, τερμάτισε τη λειτουργία του, ύστερα από 8 χρόνια συνεχών παρατηρήσεων στο Διάστημα.