2 Ιουνίου 1955 : Ιδρύεται το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ (Baikonur) του Καζακστάν από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ιδρύεται το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ (Baikonur) του Καζακστάν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που βρίσκεται 200 χλμ. ανατολικά της λίμνης Αράλης και 400 χλμ. νοτιοδυτικά της ομώνυμης πόλης του Καζακστάν. Η ονομασία «Μπαϊκονούρ» ήταν παραπλανητική, για να είναι μυστική η θέση του, αφού η διαστημική βάση ήταν 370 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Μπαϊκονούρ. Την τοποθεσία αυτή, την επέλεξε ο μεγάλος Σοβιετικός σχεδιαστής και μηχανικός Σεργκέι Κορολιώφ.

Η 10ετία του 1960 ήταν γεμάτη πρωτιές για το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα: Πρώτη εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα, πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, πρώτη γυναίκα σε τροχιά, πρώτος περίπατος έξω από το διαστημόπλοιο, πρώτες φωτογραφίες της πίσω πλευράς της Σελήνης κ.λπ.
Μέχρι το 1993, είχαν εκτοξευθεί 950 δορυφόροι στο διάστημα, εκ των οποίων οι 77 ήσαν επανδρωμένοι. Υπάρχουν συνολικά 9 συγκροτήματα εκτόξευσης πυραύλων με 15 εξέδρες. Υπήρξαν χρονιές που οι εκτοξεύσεις έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ της μιας ανά δυο ή τρεις ημέρες. Το Μπαϊκονούρ βρισκόταν στις δόξες του: «Σεμιόρκα», «Σογιούζ», «Μολνίγια», «Πρωτόν», «Κυκλών», «Ζενίθ».
Στις 25.6.1966 εκτοξεύεται ένας μετεωρολογικός δορυφόρος «Μέτεορ». Την εκτόξευση παρακολούθησε ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκώλ. Στις 8.10.1970 εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος «Κόσμος – 168», που τον παρακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος Γεώργιος Πομπιντού, ενώ το 1988, ο πρόεδρος Φρανσουά Μιττερράν παρακολούθησε την εκτόξευση του Γάλλου αστροναύτη Ζαν – Λουπ Κρετιέν.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα εξακολουθεί να εκτελεί διαστημικές πτήσεις από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η “RFSA” (Ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία) ενοικιάζει από την κυβέρνηση του Καζακστάν. Όμως, το μεγάλο κόστος της ενοικίασης οδήγησε τη Ρωσία στην απόφαση να αναβαθμίσει το άλλο της κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας.