9 Ιουλίου 1911 : Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Τζων Ουίλερ.

John Wheeler

John Wheeler

Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Τζων Ουίλερ (John Wheeler, 1911 – 2008), που συνέβαλε σημαντικά στην πυρηνική φυσική, στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας και της βόμβας υδρογόνου, στη γενική Σχετικότητα και ειδικότερα στη φυσική των μαύρων τρυπών. Είναι αυτός που βάφτισε, το 1967, με το όνομά τους τις μαύρες τρύπες και έλεγε χαρακτηριστικά ότι: Οι μαύρες τρύπες δεν έχουν τρίχες,. δεν διαθέτουν δηλ. κανένα άλλο χαρακτηριστικό, εκτός από την ποσότητα της μάζας τους, το ηλεκτρικό τους φορτίο και την περιστροφή τους. Όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του άστρου, από το οποίο δημιουργήθηκαν ακτινοβολούνται με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων και αποχωρίζονται απ’ αυτές αμέσως μετά το σχηματισμό τους.
Ο Ουίλερ αρχικά δίδαξε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και αργότερα έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον (1966 – 1976) και του Πανεπιστημίου του Ώστιν του Τέξας. Για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας συνεργάστηκε στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού (1949 – 1951) και αργότερα για το σχεδιασμό θερμοπυρηνικών όπλων. Για το έργο του σχετικά με τη μελέτη της πυρηνικής σχάσης και την τεχνολογία της παραγωγής πλουτωνίου, τιμήθηκε, το 1968, με το βραβείο Φέρμι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Την περίοδο 1969 – 1976, διετέλεσε μέλος της Αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό.
Τα επόμενα χρόνια, ο Ουίλερ έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μελέτη της ενοποιημένης θεωρίας πεδίου, της συνέχειας του χωροχρόνου και της βαρύτητας. Τα κυριότερα βιβλία του φέρουν τους τίτλους: Θεωρία βαρύτητας και βαρυτική κατάρρευση (1965), Το όραμα του Αϊνστάιν (1968), Σύνορα του χρόνου (1979) και μαζί με άλλους συγγραφείς: Βαρύτητα (1973) και Κβαντική θεωρία (1983). Το 1982, τιμήθηκε με το διεθνές χρυσό μετάλλιο Νηλς Μπορ.
Το όνομά του φέρει η εξίσωση Χάρισον – Ουίλερ, που περιγράφει την πυρηνική ύλη υψηλής πυκνότητας, όπως για παράδειγμα αυτή που υπάρχει στην καρδιά των αστέρων νετρονίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουίλερ (ή Χουίλερ) και οι συνεργάτες του δίνουν περιληπτικά τις ιδέες του Αϊνστάιν για το Σύμπαν ως εξής: Ο καμπύλος χωρόχρονος λέει στη μάζα – ενέργεια πώς να κινείται. Η μάζα – ενέργεια λέει στο χωρόχρονο πώς να καμπυλώνεται.