21 Μαΐου 1969 : Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κένεντυ, αναγγέλλει ένα ταξίδι στη Σελήνη.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κένεντυ (John F. Kenedy), σε έναν από τους πιο διάσημους λόγους του, αναγγέλλει ένα ταξίδι στη Σελήνη, μέσα στη 10ετία του 1960, με τα εξής λόγια: Πιστεύω πως αυτό το έθνος πρέπει να δεσμευθεί ότι θα στείλει, πριν από το τέλος της 10ετίας, έναν άνθρωπο στη Σελήνη και θα τον φέρει με ασφάλεια πίσω στη Γη. Κανένα άλλο διαστημικό πρόγραμμα αυτή την εποχή δεν θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αίσθηση στην ανθρωπότητα και δεν θα είναι πιο σημαντικό για την μακροχρόνια εξερεύνηση του Διαστήματος. Και κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα είναι τόσο δύσκολο και δαπανηρό στην εκτέλεσή του.
Τα πρώτα έξι εγχειρήματα ήσαν πειραματικά και είχαν σκοπό την τελειοποίηση των θαλαμίσκων που θα ταξίδευαν στη Σελήνη. Το «Απόλλων – 7» δοκιμάστηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 11.10.68 με τρεις αστροναύτες. Το «Απόλλων – 8», αναχώρησε για τη Σελήνη στις 21.12.1968, έκανε 10 περιφορές γύρω από αυτή και ύστερα επέστρεψε στη Γη, αφού συγκέντρωσε ένα πλήθος πληροφοριών. Το «Απόλλων – 9» έκανε μια δοκιμή της λειτουργίας της σεληνακάτου, με την περιφορά του γύρω από τη Γη. Ακολούθησε το «Απόλλων – 10», που εκτοξεύτηκε στις 18.5.1969, το οποίο έκανε το ταξίδι μέχρι τη Σελήνη, έγινε δορυφόρος αυτής και δοκίμασε εκ νέου τη σεληνάκατο.

Το «Απόλλων – 11» αποτέλεσε την ιστορική αποστολή των τριών αμερικανών αστροναυτών Άρμστρογκ, Ώλντριν και Κόλλινς, που πραγματοποιήθηκε στις 20.7.1969, με την κάθοδο των δύο εξ αυτών στην επιφάνειά της. Ακολούθησαν και άλλες 6 προσεδαφίσεις στην επιφάνεια της Σελήνης.