14 Μαΐου 1973 : Ο “Skylab” αναδεικνύεται ο πρώτος διαστημικός σταθμός, που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο «Σκάιλαμπ» (“Skylab” = Sky laboratory = Ουράνιο εργαστήριο) αναδεικνύεται ο πρώτος διαστημικός σταθμός, που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κένεντυ και ήταν στην ουσία ο διαμορφωμένος 3ος όροφος ενός πυραύλου «Κρόνος – 5», στον οποίο προσαρμόστηκε ένα διαστημόπλοιο «Απόλλων», που είχε επίσης διαμορφωθεί σε εργαστήριο αστρονομικών παρατηρήσεων. Ο συνολικός ωφέλιμος χώρος του ήταν 368 κυβικά μέτρα και μπορούσε να φιλοξενήσει 3μελές πλήρωμα. Το συνολικό βάρος του ήταν 77 τόνοι, το μήκος του 25 μ. και ο συνολικός ωφέλιμος χώρος του 368 m3. Τα «φτερά» του είχαν άνοιγμα 30 τετραγωνικών μέτρων και το σκάφος βρισκόταν σε ύψος με περίγειο 434 χλμ. και απόγειο 437 χλμ.
Μετά το τέλος του προγράμματος “Apollo”, τα υλικά που είχαν απομείνει, χρησίμευσαν –με τις κατάλληλες προσαρμογές– στη δημιουργία του πρώτου αυτού αμερικανικού διαστημικού σταθμού.
Ειδικότερα το «Σκάιλαμπ» αποτελούνταν από τα επόμενα 4 διαφορετικά τμήματα:
1.- Το Τροχιακό Εργαστήριο, που αποτελούσε το κυρίως τμήμα του «Σκάιλαμπ» και ήταν βασικά ο τρίτος όροφος του πυραύλου «Κρόνος – 5», που τροποποιήθηκε για να αποτελέσει χώρο κατοικίας των αστροναυτών. 2.- Τμήμα Στεγανού Αεροθαλάμου, που περιλάμβανε ωφέλιμο χώρο 17,4 κυβικά μέτρα και λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου τμήματος. 3.- Προσαρμογέας πολλαπλού ελλιμενισμού, που ήταν ένας κύλινδρος μήκους 5,67 μ., διαμέτρου 3,5 μ., βάρους 6.169 κιλών και ωφελίμου χώρου 32,8 κυβικών μέτρων. Και 4.- Βάση τηλεσκοπίων «Απόλλων».
Το «Σκάιλαμπ» κατοικήθηκε από τρία διαδοχικά πληρώματα αστροναυτών μέσα σε ενάμισι χρόνο περίπου, μέχρι τις 8.2.1974. Ύστερα εγκαταλείφθηκε και περιφερόταν γύρω από τη Γη μέχρι το 1979, οπότε έπεσε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε.