14 Μαΐου 2003 : Εκτοξεύεται ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Ελλάς – σατ» (“Ellas – sat”) από το ακροτήριο Κανάβεραλ.

Εκτοξεύεται ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος «Ελλάς – σατ» (“Ellas – sat”) από το ακροτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ, με πύραυλο «Άτλας – Κένταυρος», σε συνεργασία με την Κύπρο. Έτσι η Ελλάδα γινόταν η 27η χώρα, που έμπαινε στο διάστημα και καταλάμβανε τη ζώνη εκπομπής 39ο ανατολικά και 35.876 χλμ. ύψος. Την εκτόξευση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι της Ελλάδος, της Κύπρου, της ομογένειας, αλλά και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με αρχική ταχύτητα 8.320 χλμ/ώ., και στα 9 επόμενα λεπτά η ταχύτητά του αυξήθηκε σε 25.440 χλμ την ώρα. Είχε βάρος κατά την εκτόξευση 11,5 τόνους, ενώ το τελικό βάρος του είναι 1,8 τόνοι. Παρέχει πανευρωπαϊκή κάλυψη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ δύο διευθυνόμενα μπράτσα μπορούν να μετακινηθούν για να καλύψουν περιοχή από την Νότια Αφρική και την Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδική Χερσόνησο και την Νοτιοανατολική Ασία, συνολικού πληθυσμού 400 εκατομμυρίων κατοίκων.
1. Από τις σπουδαιότερες και καλύτερες εφαρμογές του δορυφόρου είναι:
2. Η πλήρης κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
3. Η τηλεϊατρική και μάλιστα των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.
4. Η τηλεκπαίδευση, που είναι στη διάθεση μαθητών και καθηγητών.
5. Το δορυφορικό Internet με υψηλές ταχύτητες.
6. Οι ακτοπλοϊκές μεταφορές για την αποφυγή των ναυαγίων.
7. Το κλίμα και το περιβάλλον.
8. Οι στρατιωτικές και «στρατηγικές» χρήσεις.