14 Μαΐου 2009 : Εκτοξεύεται η διαστημική συσκευή της ESA “Planck”.

Εκτοξεύεται η διαστημική συσκευή της ESA «Πλανκ» (“Planck”), με τον ίδιο πύραυλο «Αριάν – 5», που εκτόξευσε, και το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ». Έχει το όνομα του Γερμανού φυσικού Μαξ Πλανκ, ο οποίος, το 1900, απέδειξε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπεται σε μικρά πακέτα ενέργειας, που ονόμασε «κβάντα».
Τελικός στόχος του «Πλάνκ» ήταν να συλλέξει τα λείψανα της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου με μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή, με την οποία είχαν καταγράψει οι προηγούμενες διαστημικές συσκευές. Με τις έρευνές του διαπίστωσε ότι στα πρώτα στάδια της ζωής του το Σύμπαν πέρασε από μια περίοδο πληθωρισμού, καθώς και διευκρίνισε τη φύση της σκοτεινής ύλης, που αποτελεί το 23% των υλικών του Σύμπαντος και μαζί με την σκοτεινή ενέργεια αποτελεί το 96% αυτών. Το «Πλάνκ» αποτελεί άξιο διάδοχο του “COBE”, που εκτοξεύθηκε το 1989 και του “WMAP”, που εκτοξεύθηκε το 2001, αφού συνέλεξε τα λείψανα της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου με μεγαλύτερη ευαισθησία από εκείνη των δυο αυτών δορυφόρων.
Το μέγεθος του τηλεσκοπίου φθάνει τα 4,2 μ., ενώ η διάμετρος του ωοειδούς κατόπτρου του είναι 1,9 Χ 1,5 μ. Με τις έρευνές του στοχεύει να βοηθήσει στον εντοπισμό βασικών κοσμολογικών παραμέτρων, όπως η σταθερά του Χαμπλ.