5 Μαΐου 1961 : Ο Αμερικανός αστροναύτης Άλλαν Σέπαρντ γίνεται ο 2ος άνθρωπος του Διαστήματος που κάνει υποτροχιακή πτήση.

Ο Αμερικανός αστροναύτης Άλλαν Σέπαρντ (Shepard Alan, 1923 – 1998) γίνεται ο 2ος άνθρωπος του Διαστήματος, που εκτοξεύτηκε, για να κάνει υποτροχιακή πτήση, με πύραυλο “Redstone”, μέσα στο θαλαμίσκο «Ελευθερία – 7» (“Freedom – 7”). Ανέβηκε σε ύψος 184 χλμ., διήνυσε συνολικά 485 χλμ. και έμεινε στο διάστημα επί 15 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Ύστερα έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, από όπου έγινε η περισυλλογή του. Ο πρόεδρος Τζων Κένεντυ επιβράβευσε τον Σέπαρντ με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας και προς τιμήν του έγιναν παρελάσεις στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Πριν από 23 ημέρες είχε εκτοξευτεί ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο ίδιος αστροναύτης, μετά από ανάπαυλα 6 ετών περίπου, λόγω ιατρικής αγωγής, έλαβε μέρος στην αποστολή «Απόλλων – 14», ως κυβερνήτης, μαζί με τους Ρούζα και Μίτσελ. Η εκτόξευση έγινε, στις 31.1.1971 και η επιστροφή και προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 9.2.1971. Η αποστολή αυτή ήταν η 4η προς την επιφάνεια της Σελήνης και μάλιστα απόλυτα επιτυχημένη, αφού οι δυο αστροναύτες περπάτησαν στο έδαφός της, έκαναν διάφορες μετρήσεις και πειράματα. Έτσι ο Σέπαρντ ήταν ο 5ος αστροναύτης που πάτησε το πόδι του στο Φεγγάρι, ενώ είχε συνολικά στο ενεργητικό του 217 ώρες διαστημικής πτήσης, στις οποίες περιλαμβάνονται 9 ώρες που περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης. Η όλη διάρκεια της αποστολής ήταν 9 ημέρες ακριβώς. Ήταν η πρώτη εξερεύνηση σεληνιακών υψιπέδων από τον άνθρωπο.