11 Μαΐου 1916 : Ο διάσημος Γερμανοεβραίος επιστήμονας Αλβέρτος Αϊνστάιν (Albert Einstein, 1879 – 1955) παρουσιάζει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

albert-einstein-intriging-questions-01

Ο διάσημος Γερμανοεβραίος επιστήμονας Αλβέρτος Αϊνστάιν (Albert Einstein, 1879 – 1955) παρουσιάζει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η οποία άλλαξε ριζικά τη θεωρητική και την πραγματική δομή του Σύμπαντος. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά θεμελιώδη τρόπο και σχεδόν αποκλειστικά στη θεωρητική έρευνα για την ερμηνεία της ακτινοβολίας μικροκυμάτων, των ημιαστέρων (κβάζαρς), των πάλσαρς, των κυμάτων βαρύτητας κ.ά. αστρονομικών φαινομένων.
Από τις προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας αναφέρουμε και τα εξής: 1.- Τη μετάθεση του περιηλίου του Ερμή κατά 43΄΄,03 ανά αιώνα. 2.- Την καμπύλωση των ακτίνων του φωτός, που διέρχονται πολύ κοντά στον Ήλιο. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται στην περίπτωση έκλειψης του Ήλιου, οπότε οι αστέρες γύρω απ’ αυτόν παρουσιάζονται μετατοπισμένοι. 3.- Τη μετατόπιση προς το ερυθρό του φωτός των αστέρων, που διέρχεται από ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Έτσι π.χ. το φως των αστέρων, που μας έρχεται από την περιοχή του Ήλιου είναι μετατοπισμένο προς το ερυθρό σε σχέση με το φως αντιστοίχων πηγών της Γης.
Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, όλα συμβαίνουν μέσα στο χωροχρονικό συνεχές, δηλ. στο χώρο των τεσσάρων διαστάσεων. Έτσι η βαρύτητα δεν θεωρείται δύναμη, αλλά απλώς μια καμπύλωση του χωρόχρονου. Ο χώρος μοιάζει με ένα απέραντο μαλακό «στρώμα», πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένα τα ουράνια σώματα. Είναι φανερό ότι η «τοποθέτηση αυτή ενός πλανήτη πάνω σε στρώμα» δημιουργεί μια κοιλότητα, δηλ. αλλοιώνει το «σχήμα» του ίδιου χώρου γύρω από αυτόν. Αυτή η παραμόρφωση επηρεάζει την κίνηση οποιουδήποτε σώματος σ’ αυτή την περιοχή.
Μερικές από τις συνέπειες της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που ακόμη μελετώνται είναι οι εξής: 1.- Τα κύματα βαρύτητας, τα οποία μεταδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. 2.- Οι μαύρες τρύπες, οι οποίες «απορροφούν» κάθε είδους υλικό, που πέφτει μέσα τους και για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες, που επικρατούν στο εσωτερικό τους, επειδή καμιά «πληροφορία» δεν εξέρχεται απ’ αυτή. 3.- Η κατανόηση της δομής του Σύμπαντος με την κατανομή των γαλαξιών, την ισοτροπική ακτινοβολία κ.λπ.