28 Απριλίου 1900 : Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Γιαν Ορτ (Jan Oort, 1900 – 1992), που ασχολήθηκε με τη δομή του Γαλαξία μας.

Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Γιαν Ορτ (Jan Oort, 1900 – 1992), που ασχολήθηκε (όπως και ο Λίντμπλαντ) με τη δομή του Γαλαξία μας και ανακάλυψε (1927) την περιστροφή γύρω από το κέντρο του. Προσδιόρισε, ακόμη, τη μάζα του, από τη μελέτη της κινήσεως των αστέρων και της κατανομής τους στο Διάστημα (1932). Υπολόγισε, επίσης, τις σταθερές που φέρουν το όνομά του.

Jan Oort

Jan Oort

Για την προέλευση των κομητών ο Ορτ διατύπωσε τη θεωρία (1950), που είναι παραδεκτή σήμερα, ότι στα όρια του πλανητικού μας συστήματος βρίσκεται το λεγόμενο «νέφος του Ορτ», από το οποίο προέρχονται τόσο οι περιοδικοί όσο και οι μη περιοδικοί κομήτες.
Το άλλο επιστημονικό του έργο αναφέρεται, κυρίως, στον τομέα της δυναμικής και της δομής των γαλαξιών. Μετά τη διατύπωση, το 1925, από τον Λίντμπλαντ, της θεωρίας του περί της περιστροφής του γαλαξιακού μας συστήματος, ο Ορτ προχώρησε, δυο χρόνια αργότερα, σε τροποποίησή της, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα, που είχαν στο μεταξύ προκύψει, προσδίδοντας έτσι σ’ αυτή τη μορφή, με την οποία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Οι επόμενες εργασίες του είχαν ως βασικό αντικείμενο την επαλήθευση και υποστήριξη της παραπάνω θεωρίας. Η ανακάλυψη, το 1951, των ραδιοκυμάτων μήκους κύματος 21 εκ., που παράγονται από το υδρογόνο του μεσοαστρικού χώρου, του πρόσφερε μια νέα μέθοδο χαρτογράφησης της σπειροειδούς δομής του Γαλαξία.
Το 1924, ο Ορτ διορίστηκε ως αστρονόμος του Αστεροσκοπείου του Λέιντεν, του οποίου έγινε διευθυντής το 1945. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1970.