1 Μαΐου 1949 : Ο Αμερικανός αστρονόμος Ολλανδικής καταγωγής Τζέραρντ Κόιπερ (Gerard Kuiper, 1905 – 1973), ανακαλύπτει τη Νηρηίδα.

Ο Αμερικανός αστρονόμος Ολλανδικής καταγωγής Τζέραρντ Κόιπερ (Gerard Kuiper, 1905 – 1973), ανακαλύπτει τη Νηρηίδα (Nereide), τον 3ο δορυφόρο του Ποσειδώνα κατά σειρά μεγέθους (μετά τον Τρίτωνα και τον Πρωτέα). Η ανώμαλη τροχιά της Νηρηίδας υποδηλώνει ότι πρόκειται μάλλον για έναν αστεροειδή, που συνελήφθη από το πεδίο βαρύτητας του Ποσειδώνα. Αποτελείται, πιθανότατα, από πάγους ή βράχους ή από συνδυασμό και των δύο αυτών υλικών. Η Νηρηίδα φαίνεται πολύ αμυδρά από τη Γη και η παρατήρησή της είναι πολύ δύσκολη, ακόμη και με τη βοήθεια των πλέον ισχυρών τηλεσκοπίων.
Το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ – 2» πλησίασε τη Νηρηίδα και μας έδωσε μερικά νέα στοιχεία της. Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι η απόστασή της από τον Κρόνο είναι 5.513.400 χλμ., η διάμετρός της είναι 340 χλμ., η περίοδος περιφοράς της είναι 360,2 ημ. και η πυκνότητά της είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από το νερό.
Κατά την Ελληνική Μυθολογία οι Νηρηίδες, που ο αριθμός τους ξεπερνούσαν τις 50, ήταν θαλάσσιες θεότητες, κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας.