23 Απριλίου 1858 : Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ.

Max Planck

Max Planck

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ (Max Planck, 1858 – 1947), που ήταν εμπνευστής και θεμελιωτής της θεωρίας των κβάντα. Η κβαντική θεωρία του Πλανκ και η θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που αποτέλεσαν τη βάση της φυσικής του 20ού αιώνα, υποχρέωσαν την ανθρωπότητα να αναθεωρήσει παραδεκτές ως τότε φιλοσοφικές ιδέες και οδήγησαν σε βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές, που επιδρούν σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Για τη σημαντική αυτή συνεισφορά του, ο Πλανκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής, του 1918 και με πολλές άλλες διακρίσεις.

Ο Παλνκ, σε ηλικία 21 ετών, το 1879, αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο Μόναχο και το επόμενο έτος έγινε καθηγητής του πανεπιστημίου του Κιέλου. Το 1889, μετά το θάνατο του Κίρχοφ, ο Πλανκ διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου συνεργάστηκε με τον Χέλμπχολτς. Το 1900 ανακάλυψε το κβάντο της δράσης, που σήμερα είναι γνωστό ως σταθερά του Πλανκ (h). Λίγα χρόνια αργότερα, ο Αϊνστάιν απέδειξε τη γενική ισχύ της υπόθεσης των κβάντων.

Ο Πλανκ υποστήριξε ότι: Η ταχύτητα του φωτός είναι για τη θεωρία της σχετικότητας ό,τι και το στοιχειώδες κβάντο δράσης για την κβαντική θεωρία, αποτελώντας το βασικό πυρήνα της.

Το 1928 ο Πλανκ αποχώρησε από την ενεργό επιστημονική του δράση, ενώ συνέχισε το έργο του ο θεμελιωτής της κβαντομηχανικής Σρέντιγκερ (Erwin Schrodinger).