28 Μαρτίου 1883 : Ο Κωνσταντίνος Τσιολκόφσκυ συλλαμβάνει την ιδέα της πτήσης «εξ αντιδράσεως».

Constantine Tsiolkovsky

Constantine Tsiolkovsky

Ο διάσημος Ρώσος επιστήμονας της διαστημικής Κωνσταντίνος Τσιολκόφσκυ (Constantine Tsiolkovsky, 1857 – 1935) συλλαμβάνει την ιδέα της πτήσης «εξ αντιδράσεως». Hταν ενθουσιώδης μελετητής της φυσικής και των μαθηματικών και από την ηλικία των 14ων ετών έδειξε ενδιαφέρον για τις ιπτάμενες μηχανές, ενώ, γύρω στο 1878, άρχισε να ασχολείται και με τη θεωρία της διαστημικής πτήσης. Σε ηλικία τριάντα χρονών δημοσίευσε μια θεωρητική μελέτη για ένα μεταλλικό πηδαλιουχούμενο και το 1890, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών του για την αεροναυτική στην Εταιρεία Φυσικής και Χημείας της Αγίας Πετρούπολης.
Ήταν στην ουσία αυτοδίδακτος, διότι δεν παρακολούθησε ποτέ πανεπιστημιακές σπουδές. Κατάφερε εντούτοις αργότερα να δημοσιεύσει πάνω από 500 εργασίες, σχετικές με την προώθηση πυραύλων και τα ταξίδια στο διάστημα.
Το 1898, πρότεινε για πρώτη φορά τη χρήση υγρών καυσίμων, αποδεικνύοντας όλα τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν αυτά σε σχέση με τα στερεά, που χρησιμοποιούσαν τότε. Πρότεινε κυρίως τη χρήση του υδρογόνου και του οξυγόνου, καθώς και των υδρογονανθράκων. Βρήκε θεωρητικά  τον φερώνυμο τύπο, που ονομάστηκε πυραυλική εξίσωση Τσιολκόφσκυ και που αποτελεί έκτοτε τη βάση της αστροναυτικής. Υπέδειξε τη χρήση πολυωρόφων πυραύλων για την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, την εγκατάσταση μονίμων διαστημικών σταθμών ανεφοδιασμού (1905) κ.λπ.
Το ανήσυχο πνεύμα και η εσωτερική ανάγκη του Τσιολκόφσκυ να ανακαλύψει τι βρίσκεται «εκεί έξω» αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο γνωστό του απόφθεγμα: Η Γη είναι η κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να ζήσει για πάντα στην κούνια!