31 Μαρτίου 1693 : Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζέιμς Μπράντλυ.

Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Τζέιμς Μπράντλυ (James Bradley, 1693 – 1762). που, το 1728, ανακάλυψε την αποπλάνηση του φωτός των άστρων, η οποία οφείλεται στην ετήσια κίνηση της Γης. Ήταν μια πρώτη ένδειξη ότι η Γη πραγματικά κινείται. Η επιστημονική του ευστροφία ενεργοποιήθηκε σημαντικά από την εκλογή του, το 1718, ως μέλους της Βασιλικής Εταιρείας, μετά από πρόταση του Χάλλεϋ.

479px-James_Bradley_by_Thomas_Hudson

James Bradley

Το 1721 έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το 1725, χρησιμοποιώντας το σπίτι του σαν αστεροσκοπείο, προσπάθησε να επαναλάβει τις μετρήσεις του Χουκ με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου, το οποίο, όπως υποστήριζε, ήταν απαλλαγμένο από το σφάλμα λόγω διάθλασης του φωτός. Παρόλο που απέτυχε στις προσπάθειές του, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης του αστέρα αυτού από τη Γη, ο Μπράντλυ πραγματοποίησε τη μία από τις δύο μεγάλες ανακαλύψεις του: Διαπίστωσε ότι ο αστέρας γ – Δράκοντος μετακινούνταν προς τα νότια με την εκπληκτική γωνιακή ταχύτητα του 1΄΄ ανά τρεις ημέρες.
Το 1728, ο Μπράντλυ υπολόγισε την ταχύτητα του φωτός σε 295.000 χλμ/δ, παρέχοντας έτσι μια απόδειξη και της θεωρίας του Κοπέρνικου. Διαδέχτηκε δε τον Χάλλεϋ στη διεύθυνση του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς, το οποίο επί των ημερών του απέκτησε νέου τύπου όργανα για ακριβέστερες παρατηρήσεις και μετρήσεις. Τα πολυάριθμα στοιχεία που συγκέντρωσε, ανέλυσε και ταξινόμησε μετά το θάνατό του ο Γερμανός αστρονόμος Μπέσελ, επειδή τα βρήκε άκρως ενδιαφέροντα.