25 Μαρτίου 1992 : Εγκαταλείπει το διαστημικό σταθμό «Μιρ» ο νεαρός Ρώσος κοσμοναύτης Αλέξανδρος Βολκόφ.

Aleksander Volkov

Aleksander Volkov

Εγκαταλείπει το διαστημικό σταθμό «Μιρ» ο νεαρός Ρώσος κοσμοναύτης Αλέξανδρος Βολκόφ (Aleksander Volkov), μαζί με τον βετεράνο όμηρο του Διαστήματος Σεργκέι Κρικάλεφ, ο οποίος βρισκόταν εκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ένεκα των γεγονότων της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Η αποστολή αυτή της διάσωσης, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη γερμανική κυβέρνηση, που ευαισθητοποιήθηκε από τη διεθνή έκταση που πήρε το θέμα Κρικάλεφ και Βολκόφ. Έτσι στις 17.3.1992 εκτοξεύθηκε το «Σογιούζ ΤΜ – 14», το οποίο τελικά τους έφερε σώους στη Γη.

Ο ίδιος κοσμοναύτης παλαιότερα, στα τέλη Αυγούστου 1985, επισκέφθηκε το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 7» μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του. Εκεί βρίσκουν τρεις κοσμοναύτες, που κατάφεραν να αναστήσουν το νεκρό τότε διαστημικό σταθμό.          Για το τέλος της αποστολής αυτής, αλλά και του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ – 7» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρωσοπόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν Θεόδωρος: Εμείς τότε ακόμη δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πλήρωμα του σταθμού «Σαλιούτ – 7».
Ο ίδιος κοσμοναύτης εκτοξεύθηκε στις 26.11.1988 με το «Σογιούζ ΤΜ – 7» ως διοικητής της αποστολής, για το διαστημικό σταθμό «Μιρ».
Ο ίδιος κοσμοναύτης, τον Οκτώβριο του 1991, βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό «Μιρ». Τότε, στις 2.10.1991, φθάνει εκεί το «Σογιούζ ΤΜ – 13» με 3μελές πλήρωμα. O Βολκόφ με τον Κρικάλεφ, συνεχίζουν τα πειράματα και τις διαστημικές εξορμήσεις μέχρι τις 25.3.1992.