25 Μαρτίου 1655 : Ανακαλύπτεται από τον Ολλανδό αστρονόμο Κρίστιαν Χόιχενς ο Τιτάνας.

Christian Huygens

Christian Huygens

Ανακαλύπτεται από τον Ολλανδό αστρονόμο Κρίστιαν Χόιχενς (Christian Huygens, 1629 – 1695) ο Τιτάνας (Titan) ο πρώτος, κατά σειρά ανακάλυψης, δορυφόρος του Κρόνου, που είναι και ο μεγαλύτερος.

Μάλιστα είναι μεγαλύτερος από τον πλανήτη Ερμή και από το νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Για το πλανητικό μας σύστημα αποτελεί τη μοναδική, ίσως, περίπτωση δορυφόρου, που έχει ενδογενή ατμόσφαιρα, αν και παρόμοια ατμόσφαιρα μπορεί να έχει και η Ιώ, που είναι δορυφόρος του Δία. Η ατμόσφαιρά του, είναι 60% πυκνότερη από την ατμόσφαιρα της Γης.

Η επιφάνειά του είναι αδύνατο να παρατηρηθεί επειδή είναι καλυμμένη από πυκνή σκούρα – πορτοκαλί αχλύ, που οφείλεται στο μεθάνιο. Το μεθάνιο μετατρέπεται σε αιθάνιο, ακετυλένιο και αιθυλένιο, που αντιδρούν με το άζωτο και σχηματίζουν πολύπλοκες οργανικές ενώσεις, οι οποίες λικνίζονται στην ατμόσφαιρα κατεβαίνοντας αργά προς τη στρατόσφαιρα, όπου συμπυκνώνονται και δημιουργούν τα αεροζόλ, που δίνουν το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα  στην ομιχλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα.
Το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ – 1», που έφθασε στην περιοχή του Κρόνου, το 1980, αποκάλυψε ότι ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη του Κρόνου γεμάτη με σύννεφα.       Στις 16.10.1997 εκτοξεύθηκε το διαστημικό σκάφος  «Κασίνι – Χόιχενς» (“Cassini – Huygens”), που είχε κύριο προορισμό του τον Τιτάνα. Από τη μελέτη των στοιχείων του αποδείχτηκε ότι στον Τιτάνα βρέχει μεθάνιο και σχηματίζονται διάφορες λίμνες και θάλασσες.