18 Μαρτίου 1965.Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ (ο) (Alexei Leonov, γεν. 1934) πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο την ίδια μέρα που εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν με τον πύραυλο «Βοσχόντ – 2» (“Voskhod – 2”), μαζί με τον κοσμοναύτη Μπελάιεφ (Belaiev). Η πτήση του κράτησε μία ημέρα και δύο ώρες.
Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη περιφορά γύρω από τη Γη. Στη συνέχεια, όμως, χρειάστηκε 20 λεπτά για να επιστρέψει στο σκάφος, διότι η στολή του, λόγω της εσωτερικής πίεσης, φούσκωσε τόσο πολύ, που ο Λεόνοφ δυσκολευόταν να κινηθεί. Τελικά μείωσε την πίεση κάτω από τα επιτρεπτά όρια για να χωρέσει από την καταπακτή του σκάφους. Η προσγείωση έγινε την επόμενη ημέρα 2.000 χλμ. μακριά από το προκαθορισμένο σημείο και γι’ αυτό, μέσα στα δάση της Σιβηρίας οι δυο αστροναύτες άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν.
Ο ίδιος κοσμοναύτης εκτοξεύτηκε με ένα διαστημόπλοιο της σειράς «Σογιούζ», τον Ιούλιο του 1975, με τον επίσης κοσμοναύτη Β. Κουμπάσοφ. Το διαστημόπλοιο αυτό συναντήθηκε στο διάστημα, στις 17.7.1975, με ένα άλλο διαστημόπλοιο «Απόλλων» των ΗΠΑ και έγινε ανταλλαγή πληρωμάτων.