24 Μαρτίου 1893 : Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος γερμανικής καταγωγής Βάλτερ Μπάαντε.

Walter Baade

Walter Baade

Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος γερμανικής καταγωγής Βάλτερ Μπάαντε (Walter Baade, 1893 – 1960), ο οποίος εργάστηκε στα αστεροσκοπεία του όρους Γουίλσον και του όρους Παλομάρ. Συνέβαλε σημαντικά, μαζί με τον Τσβίκι, στην έννοια του αστέρα νετρονίων, το 1933. Ανακάλυψε ένα πλήθος από συστήματα γαλαξιών, τον πυρήνα του γαλαξία της Ανδρομέδας (1944) και τους αστεροειδείς Ίκαρο και Ιδαλγό.
Το 1943 ο Μπάαντε χρησιμοποίησε φωτογραφικές πλάκες, ευαίσθητες στο ερυθρό και με το τηλεσκόπιο των 2,5 μ. του όρους Γουίλσον ανέλυσε σε άστρα, τόσο την κεντρική περιοχή του γαλαξία της Ανδρομέδας, όσο και τους δυο μικρούς ελλειπτικούς γαλαξίες, που τον συνοδεύουν.
Το 1952 ο Μπάαντε σόκαρε τους αστρονόμους ανακοινώνοντας ότι τα αποτελέσματα των αποστάσεων των γαλαξιών, που έκανε ο Χαμπλ, με τη συνεργασία του Χιούμασον περιείχαν ένα σημαντικό σφάλμα. Αν και η μέθοδος ήταν καλή, εργάζονταν με λάθος ένδειξη βαθμονόμησης: Οι κηφείδες, τους οποίους μελετούσαν απείχαν τουλάχιστον διπλάσια απόσταση από αυτή, που είχαν υποθέσει. Ξαφνικά το «μέγεθος» του Σύμπαντος διπλασιάστηκε και η ηλικία του επιμηκύνθηκε κατά έναν παρόμοιο παράγοντα.