12 Μαρτίου 1979 : Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος “Progress – 5”.

Progress5DockedToPirs

Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Πρόοδος – 5» (“Progress – 5”) προκειμένου να εφοδιάσει το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 6» με τρόφιμα και άλλα χρειώδη των κοσμοναυτών, οι οποίοι έφθασαν εκεί με το «Σογιούζ – 32». Ύστερα επέστρεψε στη βάση του στις 5.4.1979.
Το σκάφος «Πρόοδος» είναι παραλλαγή του «Σογιούζ» για τη μεταφορά υλικών και εφοδίων στο Διάστημα. Η κάψουλα επανόδου έχει μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο, και λείπουν τα συστήματα, που έχουν να κάνουν με το χειρισμό και την υποστήριξη της ζωής του πληρώματος.
Το όχημα «Πρόοδος» είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τη μεταφορά οξυγόνου, νερού, τροφής, προσωπικών αντικειμένων, ενδυμάτων, μηχανημάτων και προωθητικών, αλλά και για την περιοδική ανύψωση του διαστημικού σταθμού σε ανώτερη τροχιά, η οποία χαμηλώνει βραδέως, λόγω της τριβής με την εκεί, αραιή έστω, ατμόσφαιρα. Μετά την εκφόρτωση χρησιμοποιείται ως «διαστημικός κάδος απορριμμάτων» του σταθμού, αποσυνδέεται από αυτόν καίγεται κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα και αποσυντίθται πλήρως πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.