13 Μαρτίου 1781 : Ανακαλύπτεται ο Ουρανός, ο 7ος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος από τον Γουίλιαμ Χέρσελ.

Ανακαλύπτεται ο Ουρανός, ο 7ος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος από τον Γουίλιαμ Χέρσελ (William Herschel, 1738 – 1822). Το χρονικό της ανακαλύψεώς του έχει ως εξής:
Την ημέρα αυτή ο Χέρσελ είχε στραμμένο το τηλεσκόπιό του, των 18 εκατοστών, κοντά στο διπλό σύστημα των άστρων η & ν – Διδύμων, οπότε είδε ένα μικρό πρασινωπό στίγμα, που στην αρχή νόμισε ότι ήταν κάποιος κομήτης. Εντούτοις το νέο αυτό αντικείμενο δεν κινήθηκε, όπως θα έπρεπε, ως κομήτης και έτσι ο Χέρσελ συμπέρανε ότι πρόκειται για έναν νέο πλανήτη. Ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.
Ο Χέρσελ πρότεινε να δοθεί στο νέο πλανήτη το όνομα του βασιλιά Γεωργίου Γ΄, αλλά η επιστημονική κοινότητα επέμενε να δοθεί μια πιο κλασσική ονομασία. Έτσι ο νέος πλανήτης ονομάστηκε Ουρανός, ακολουθώντας την ονοματολογία, που είχαν αρχίσει οι αρχαίοι Έλληνες για τους ορατούς με γυμνό μάτι πλανήτες. Την άποψη αυτή εξέφρασε με επιμονή ο διάσημος Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Μπόντε (Johann Bode, 1747 – 1826), επειδή, ο νέος πλανήτη βρισκόταν πέρα από τον Κρόνο, που στην Ελληνική Μυθολογία, ο Ουρανός ήταν γιος του.
Δυο μήνες αργότερα από την παρατήρηση του Χέρσελ, ο Γάλλος ερασιτέχνης αστρονόμος Ζαν ντε Σαρόν, που καρατομήθηκε στη λαιμητόμο, το 1794, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, παρατήρησε κι αυτός το νέο αντικείμενο.