13 Μαρτίου 1981 : Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βίκτορας Σαβινίκ, με τον «Σογιούζ Τ – 4».

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βίκτορας Σαβινίκ (Victor Savinykh), με τον «Σογιούζ Τ – 4» και με προορισμό τον διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 7», έχοντας μαζί του και τον συνάδελφό του Κοβαλένκο (Kovaljonok). Με τον κοσμοναύτη αυτό είχε παλαιότερα μακρόχρονη παραμονή στο διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 6».
Ο ίδιος κοσμοναύτης, όταν τον Οκτώβριο του 1984, χάθηκε κάθε επαφή με το διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ – 7», που εκείνη την περίοδο δεν είχε πλήρωμα, αποφασίστηκε να σταλεί, μαζί με το συνάδελφό του Βλαδίμηρο Τζανιμπέκοφ (Vladimir Czhanibekov), που για τις πολλές γνώσεις και δεξιότητές του ονομάστηκε ο άνθρωπος με τα ατσάλινα χέρια, προκειμένου να τον «αναστήσουν». Πραγματικά, τον Ιούνιο του 1985, επιβιβάστηκαν στο «Σογιούζ Τ – 13» και αφού πλησίασαν το σταθμό «Σαλιούτ – 7», με πολλούς ελιγμούς κατάφεραν να συνδεθούν μαζί του. Ύστερα μπήκαν μέσα στο σταθμό φορώντας τις μάσκες τους. Τα πάντα ήταν παγωμένα από το κρύο. Το νερό στις δεξαμενές είχε γίνει πάγος. Το πρώτο που προσπάθησαν ήταν να θέσουν σε λειτουργία τους συσσωρευτές. Και πραγματικά οι 6 από τους 8 συσσωρευτές άρχισαν να φορτίζονται και αμέσως όλα άρχισαν να κινούνται. Τα φώτα άναψαν και οι εξαεριστήρες άρχισαν να βομβούν. Όπως διηγείται ο Ρωσοπόντιος Γιουρτσίχιν Θεόδωρος, οι κοσμοναύτες αυτοί με την ανάσα τους και τα κορμιά τους ζεσταίνανε το νεκρό σταθμό, όταν οι περισσότεροι δεν είχαν την ελπίδα να ξαναρχίσουν στο «Σαλιούτ – 7», μετά την αβαρία.
Ο ίδιος επίσης κοσμοναύτης Σαβινίκ εκτοξεύτηκε με το «Σογιούζ ΤΜ – 5», στις 7.6.1988, μαζί με άλλους 2 κοσμοναύτες. Λίγο αργότερα το διαστημόπλοιο αυτό προσδέθηκε στο διαστημικό σταθμό «Μιρ» και στις 17 Ιουνίου του ίδιου έτους επέστρεψαν στη Γη.