4 Μαρτίου 1835 : Γεννιέται ο Τζιοβάνι Σκιαπαρέλλι, εκλαϊκευτής των υποτιθέμενων την εποχή εκείνη «Καναλιών του Άρη».

Giovanni Schiaparelli

Giovanni Schiaparelli

Γεννιέται ο Τζιοβάνι Σκιαπαρέλλι (Giovanni Schiaparelli, 1835 – 1910), διευθυντής του αστεροσκοπείου του Μιλάνου (1862) και εκλαϊκευτής των υποτιθέμενων την εποχή εκείνη «Καναλιών του Άρη» (1877).
Ο Σκιαπαρέλι, ήταν διαπρεπής Ιταλός αστρονόμος και έγινε πολύ γνωστός από τα «κανάλια» που παρατήρησε στον Άρη, τα οποία προκάλεσαν μεγάλες επιστημονικές διαμάχες σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη αυτό.
Το 1861, ανακάλυψε τον αστεροειδή Εσπερία, ενώ 5 χρόνια αργότερα απέδειξε ότι το σμήνος των μετεώρων της βροχής των Περσειδών ακολουθεί την τροχιά του κομήτη 1862 ΙΙΙ και των Λεοντιδών ακολουθεί την τροχιά του κομήτη 1866 Ι. Έτσι συμπέρανε ότι οι βροχές διαττόντων οφείλονται στα υπολείμματα των κομητών. Για την ανακάλυψή του αυτή τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την Αστρονομική Εταιρεία του Λονδίνου (1872). Δημοσίευσε ακόμη δυο τόμους με παρατηρήσεις διπλών αστέρων.
Το 1877 ανακοίνωσε ότι βλέπει διώρυγες στον Άρη, που καλύπτουν την επιφάνειά του, τις οποίες ονόμασε κανάλια (canali). Αυτό τον έκανε παγκόσμια γνωστό, ύστερα μάλιστα και από τη δημοσίευση του χάρτη της επιφάνειας του Άρη από τον Αμερικανό αστρονόμο Λόουελ. Αμφισβητήθηκε, όμως, από πολλούς, τότε, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας αστρονόμος των Παρισίων Αντωνιάδης. Αργότερα δε αποδείχτηκε ότι τέτοιες διώρυγες δεν υπάρχουν. Προς το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με την ιστορία της αστρονομίας και έγραψε μεταξύ των άλλων “Η αστρονομία της Παλαιάς Διαθήκης” (1903).