6 Μαρτίου 1986 : Πραγματοποιείται η πρώτη προσέγγιση κομήτη και μάλιστα με δύο διαστημικά σκάφη.

giotto2

Πραγματοποιείται η πρώτη προσέγγιση κομήτη και μάλιστα με δύο διαστημικά σκάφη ήτοι:
1.- Με το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Βέγκα – 1» (“Vega – 1”), που εκτοξεύτηκε στις 15.12.1984 και αφού πέρασε κοντά από την Αφροδίτη, στις 11.6.1985, ύστερα κατευθύνθηκε και πλησίασε τον κομήτη του Χάλλεϋ, σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων. Τον φωτογράφισε και ανέλυσε τα αέρια γύρω από τον πυρήνα του.
2.- Το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Τζιόττο» (“Giotto”), το οποίο πέρασε 500 χλμ. κοντά στο κέντρο του κομήτη, τον φωτογράφισε πολλές φορές και διαπίστωσε ότι ο πυρήνας του αποτελείται από στερεά κομμάτια πάγου. Η πιθανότητα καταστροφής του από τα σωματίδια σκόνης του κομήτη ήταν πολύ μεγάλη, ώστε η επίσημη αποστολή του έληγε μόλις 15 λεπτά μετά τη συνάντησή τους.
Όμως, ο «Τζιόττο» εκτέλεσε την αποστολή του χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Καθώς απομακρυνόταν από τον Χάλλεϋ, οι επιστήμονες, που τον παρακολουθούσαν, ενεργοποίησαν τους προωθητήρες, που θα τον έφερναν κοντά στη Γη, τον Ιούλιο του 1990. Με τον τρόπο αυτό θα χρησιμοποιούνταν η γήινη βαρύτητα για να οδηγήσει τον «Τζιόττο» προς ένα δεύτερο κομήτη. Πραγματικά, ύστερα από πολλές ρυθμίσεις στην τροχιά του, κατάφεραν να τον φέρουν σε τροχιά γύρω από τη Γη, στις 2.7.1990 και σε απόσταση 22.731 χλμ. Ήταν η πρώτη φορά, που ένα διαστημόπλοιο επέστρεφε στη Γη από τα βάθη του μεσοπλανητικού χώρου. Η βαρυτική επίδραση της Γης αύξησε την περίοδο περιφοράς του και στη συνέχεια, με κατάλληλους χειρισμούς από τη Γη, μπήκε το σκάφος σε τροχιά συνάντησης με τον κομήτη Grigg – Skjellerup. Πραγματικά τον συνάντησε, στις 10.7.1992, σε απόσταση 200 χλμ. και πήρε επίσης πολλές πληροφορίες. Στις 13 Ιουλίου το Κέντρο Ελέγχου ενεργοποίησε ξανά τους προωθητήρες του Τζιόττο για να τον θέσει σε τροχιά, που τον έφερε εκ νέου κοντά στη Γη, το 1999.
Το όνομα του διαστημοπλοίου οφείλεται στο διάσημο Ιταλό ζωγράφο Τζιόττο, ο οποίος, το 1303, αποτύπωσε έναν κομήτη, ως αστέρι των Μάγων, στο ζωγραφικό πίνακά του της Γέννησης του Χριστού, επηρεασμένος από την εμφάνιση του κομήτη του Χάλλεϋ το έτος εκείνο.