9 Μαρτίου 1979 : Το “Voyager – 1” στέλνει τις πρώτες εικόνες ηφαιστειακής δραστηριότητας από άλλο ουράνιο σώμα, από την Ιώ.

Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ – 1» (“Voyager – 1”) στέλνει τις πρώτες εικόνες ηφαιστειακής δραστηριότητας από άλλο ουράνιο σώμα, δηλ. από την Ιώ, τον δορυφόρο του Δία.
Τα δύο διαστημόπλοια «Βόγιατζερ», που εκτοξεύθηκαν το 1977 και έφθασαν στην περιοχή του Δία το 1979, φωτογράφισαν με λεπτομέρεια την Ιώ από απόσταση 18.170 χλμ. Έτσι διαπίστωσαν ότι η Iώ δεν έχει κρατήρες στην επιφάνειά της, όπως η δική μας Σελήνη. Είναι, όμως, καλυμμένη από μικρούς λόφους, κοιλάδες και γενικά η επιφάνειά της είναι ομαλή. Τα μαύρα στίγματα, που φαίνονται στις φωτογραφίες, είναι κατά τους ειδικούς, τρύπες του εδάφους από όπου ξεχύνονται θερμά αέρια και στάχτες, που καλύπτουν τη γύρω περιοχή. Ακόμη διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκατοντάδας περίπου κρατήρων ηφαιστείων με διάμετρο 25 χλμ., φαινόμενο πολύ σπάνιο για το ηλιακό μας σύστημα. Έξι τουλάχιστον από τα ηφαίστεια αυτά βρίσκονται σε ενεργό κατάσταση και δείχνουν ότι η Ιώ περνά σήμερα ένα στάδιο της ζωής της με έντονη εξέλιξη. Ένα μάλιστα ηφαίστειο που ονομάστηκε Pele, εκτοξεύει αέρια με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 3.000 χλμ. την ώρα, σε ύψος 30 φορές μεγαλύτερο από το ύψος του Έβερεστ. Τα θραύσματα από το ηφαίστειο αυτό έχουν καλύψει μια επιφάνεια του δορυφόρου, με έκταση σαν τη Γαλλία.
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν το 1995 και από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαλιλαίος», ο οποίος αποκάλυψε ακόμα ότι η Iώ έχει αραιή ατμόσφαιρα, ιονόσφαιρα και μαγνητόσφαιρα.