11 Μαρτίου 1811 : Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ουρμπαίν Λε Βερριέ.

Urbain Le Verrier

Urbain Le Verrier

Γεννιέται ο Γάλλος αστρονόμος Ουρμπαίν Λε Βερριέ (Urbain Le Verrier, 1811 – 1877), που έγινε γνωστός από τη μαθηματική ανακάλυψη (παράλληλα με τον Άγγλο αστρονόμο Άνταμς) του πλανήτη Ποσειδώνα εξ αιτίας της έλξης που ασκούσε, ο άγνωστος, ως τότε, αυτός πλανήτης, στον Ουρανό. Με τη βοήθεια των συντεταγμένων του πλανήτη αυτού εντόπισαν οι αστρονόμοι, με το ισχυρό τηλεσκόπιο του Βερολίνου, τον Ποσειδώνα μόλις μια μοίρα μακρύτερα.
Μετά την ανακάλυψή του αυτή έγινε ο πρώτος καθηγητής της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και το 1854 και παράλληλα διευθυντής του αστεροσκοπείου των Παρισίων, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1870. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, το 1846, εξελέγη βουλευτής, το 1849 και ονομάστηκε γερουσιαστής το 1852.
Ο Λε βεριέ, το 1845, άρχισε να μελετά τις ανεξήγητες, μέχρι την εποχή εκείνη, παρέλξεις της κίνησης του πλανήτη Ουρανού. Για την ερμηνεία αυτού του φαινομένου αποδέχθηκε την ύπαρξη ενός άγνωστου πλανήτη, τοποθετημένου μέσα στην εκλειπτική, στη δράση του οποίου απέδωσε τις παρατηρούμενες ανισότητες της τροχιάς του Ουρανού. Αφού προσδιόρισε την τροχιά αυτού του νέου πλανήτη και υπολόγισε τη θέση του στο Διάστημα, έστειλε μια επιστολή στο Γερμανό αστρονόμο Γκάλε (Iohann G. Gale), διευθυντή του αστεροσκοπείου του Βερολίνου, με την οποία του πρότεινε να αναζητήσει τον πλανήτη. Πράγματι ο Γκάλε, διαπίστωσε, στις 23.9.1846 την ύπαρξη ενός ουρανίου σώματος, 8ου μεγέθους, που δεν περιλαμβανόταν στο χάρτη του. Ο νέος αυτός πλανήτης ήταν ο Ποσειδώνας, η ανακάλυψη του οποίου αποτέλεσε το σημαντικότερο αστρονομικό γεγονός του 19ου αιώνος.