2 Μαρτίου 2004 : Εκτοξεύεται η διαστημική άκατος της ESA «Ροζέτα».

Εκτοξεύεται η διαστημική άκατος της ESA «Ροζέτα» (“Rosetta”), από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό πύραυλο «Αριάν – 5G» (Generic). Στόχος της είναι ο κομήτης «67Ρ – Τσουρόμιοφ – Γκερασιμένκο» (“67P/churyumov – Gerasiwenko”) ή “67P/Witranen” («67P/Βιρτάτεν»). Για πρώτη φορά στη σχετικά μικρή ιστορία της διαστημικής, ένα διαστημικό όχημα (άκατος) θα προσγειωθεί στην επιφάνεια ενός κομήτη, το Νοέμβριο του 2014, όπως προβλέπεται. Για ένα διάστημα  περίπου δύο ετών η άκατος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και θα χαρτογραφεί αναλυτικά την επιφάνειά του. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα καθορίσουν σε ποια περιοχή του κομήτη  θα προσεδαφισθεί ένα μικρότερο, «αποβατικό» σκάφος, η “Rosetta – Lander”, για να μελετήσει από κοντά την, ίσως αρχαιότερη, ύλη του ηλιακού μας συστήματος.
Ήδη, στις 4.7.2005, φωτογράφισε τη βίαιη πτώση, πάνω στον κομήτη «Τέμπελ – 1», του βλήματος που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό σκάφος «Ντιπ Ιμπάκτ».
Η “Rosetta”, το Σεπτέμβριο του 2008, πέρασε κοντά  από έναν άλλον 2867 – αστεροειδή, τον «Στάινς» (“Steins”), και τον Ιούλιο του 2010, πλησίασε τον αστεροειδή «Λουτεσία» (“Lutetia”).
Την Παρασκευή, 13.11.2009 η «Ροζέτα» πλησίασε για τρίτη και τελευταία φορά τη Γη, σε απόσταση 2.481 χλμ., με ταχύτητα 13 χλμ/δ. χρησιμοποιώντας τη ως βαρυτικό καταπέλτη, για να αυξήσει την ταχύτητά της, προκειμένου να φθάσει στον κομήτη. Πρωτύτερα είχε περάσει για τον ίδιο σκοπό και από το βαρυτικό πεδίο του Άρη και ήδη βρίσκεται στο μέσο του ταξιδιού της.